Vesmírná škola fyzikaVesmírná škola fyzikaVesmírná škola fyzikaVesmírná škola fyzikaVesmírná škola fyzikaVesmírná škola fyzika

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Jsou pro nás dobré dusičnany?

 |  5. 11. 1996
 |  Vesmír 75, 656, 1996/11

Od začátku 70. let existují snahy Evropské komise striktně omezit koncentrace dusičnanů v potravě. Snad za to může syndrom modrých dětí, snad představa, že z dusičnanů vzniknou dusitany a ty vytvoří v našem organizmu N-nitrosaminy, které vyvolávají rakovinu žaludku (alespoň u potkanů).

Avšak podle Bena Benjamina z londýnské nemocnice Sv. Bartoloměje jsou tyto snahy založeny na zastaralých teoriích. Naopak: dusičnany v potravě jsou podstatnou součástí mechanizmu, který neutralizuje toxické bakterie v žaludku. Benjamin objevil, že nitráty jsou v lidských slinách konvertovány na nitrity specializovanými bakteriemi, které žijí na našem jazyku. Kyselé prostředí žaludku je sice schopno zabránit množení toxických bakterií, ale nezabíjí je. Vede však k rozkladu dusitanů na oxidy dusíku. Benjamin zjistil, že oxidy dusíku spolu s kyselinou chlorovodíkovou velmi účinně ničí takové bakterie, jakými jsou salmonela a shigela (Antimicrobial Agents and Chemotherapy 40, p. 1422, 1996). Je to příklad symbiózy mezi bakterií a člověkem.

Takže omezit dusičnany v potravinách by patrně neposloužilo ochraně lidského zdraví. (New Sci. 151, No. 2039, str. 17)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...