Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

J. VYTŘASOVÁ, J. MAZUROVÁ: Mikrobiologická kontrola v klinické a technické praxi.

Univerzita Pardubice 1995, 167 str., 85 obr., 5 tab., cena 40 Kč
 |  5. 1. 1996
 |  Vesmír 75, 45, 1996/1

Učebnice zahrnuje tradiční tematické okruhy mikrobiologie: charakteristiku mikrobiologie jako oboru, klasifikaci, morfologii, fyziologii, růst a rozmnožování mikroorganizmů, podíl mikroorganizmů na koloběhu prvků v přírodě, přehled serologických metod, charakter vztahu mikroorganizmů k hostiteli, průběh infekce, šíření nemocí, pokusy na zvířatech a antimikrobiální léky.

V úvodu se dočteme, že „existenci mikroorganizmů jako prvních živých organizmů na naší planetě dokazují četné objevy geologie a archeologie“. Paleontologové datují nejstarší pozůstatky mikroorganizmů stářím asi 3,8 miliardy let. Pod obr. 1 se dočteme, že pozůstatky primitivních bakterií jsou staré 3 miliony let, čtenář si připočte asi 3 miliardy. Vysvětlení pojmu mikroorganizmus nacházíme až jako informaci uvádějící výklad o členění mikrobiologie – v této souvislosti je uváděn růst jako jeden ze základních životních procesů. Růst není základním procesem, protože se vyskytuje i u neživých objektů.

Výklad o tom, že se různé obory, včetně mikrobiologie, člení na obecné a aplikované, může být pro čtenáře obtížněji pochopitelný, protože chybí vysvětlení, proč by se takto mikrobiologie měla členit, když mnohé dostupné učebnice ji člení především na obecnou a systematickou.

Chybně je uvedeno, že algologie je „nauka o řasách“, tzn. chybějí sinice. Chybí i jakákoliv zmínka o termínu fykologie. Lékařská a veterinární mikrobiologie jsou popsány společně jako jediný obor.

Kapitola „Dělení mikroorganizmů“ se nezabývá proliferací, ale tříděním. Je uvedeno třídění dle nároků na živiny, dle způsobu získávání energie, dle nároků na kyslík, ale nejsou připojeny informace o třídění bakterií dle tvarů. Podkapitola s věcně chybným názvem „Zařazení mikroorganizmů v živých soustavách“ obsahuje jednoduché schéma třídění mikroskopických buněčných a nebuněčných živých soustav z pohledu taxonomie. Použité schéma zčásti nekoresponduje s předchozím schématem členění mikrobiologie a nenacházíme v něm cyanofágy a archebakterie. Riketsie jsou vyčleněny mimo bakterie a jejich vyčlenění je zdůrazněno komentářem. (V dalších kapitolách jsou riketsie naopak uváděny mezi bakteriemi!)

Tabulka s přehledem stupňů taxonomické hodnoty v kapitole o taxonomii mikroorganizmů je neúplná, najdeme v ní jen koncovky pro řád a čeleď. Zmíněna je klasifikace bakterií a hub, ostatní skupiny mikroorganizmů jsou najednou bez vysvětlení opominuty. Při třídění kvasinek jsou jednou zmíněny Endomycetes, podruhé jsou vynechány, a uvedeny Basidiomycetes. Ve výkladu o členění hub se opakuje neúplné tvrzení, že mykologie se zabývá houbami, tj. kvasinkami a plísněmi. Používání výlučně českých (někdy i archaických) názvů pro některé taxony a výlučně odborných názvů pro některé jiné taxony naznačuje přinejmenším nepromyšlené používání terminologie.

Kapitola „Cytologie mikroorganizmů“ zahrnuje v jedné ze tří podkapitol popis nebuněčných bakteriofágů. Zda je tato chyba důsledkem neznalosti pojmu cytologie (nauka o buňce), nebo neznalosti toho, že bakteriofág není buněčný organizmus, nelze tušit.

Pojetí mikrobiologie jako součásti analytické chemie se projevilo jako nepříliš šťastné. Na současnou českou učebnici o mikrobiologické kontrole si asi ještě budeme muset počkat. V rozporu s titulem je publikace spíše nepříliš zdařilým pokusem o obecnou a lékařskou mikrobiologii. V tomto směru jsou však v českých knihovnách zdařilejší práce.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Josef Berger

Doc. RNDr. Josef Berger, CSc., (*1949) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity se zabývá klinickou biologií. (e-mail: berger@jcu.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...