Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

S. Silbernagl, A. Despopoulos: Atlas fyziologie člověka

Grada – Avicenum, Praha 1993
 |  5. 9. 1994
 |  Vesmír 73, 514, 1994/9

Letos vyšlo druhé české vydání Atlasu fyziologie člověka, který přeložil kolektiv pracovníků Fyziologického ústavu 1. LF UK pod vedením prof. MUDr. E. Trávníčkové, CSc., podle třetího německého vydání z r. 1988.

Kniha v rozsahu 337 stran podává ucelený výklad základních fyziologických funkcí a je doplněna přehledným rejstříkem. Probíraná látka je zpracována v textové části a rozšířena velmi cennou částí obrazovou (obrázky, schémata, grafy), která pomáhá pochopit a zapamatovat si podstatu základních fyziologických dějů.

Probíraná látka je tradičně rozdělena na část obecné fyziologie a obecné neurofyziologie a následně jsou probírány jednotlivé systémy – krev, krevní oběh, dýchání atd. Na konci odborného textu je dodatek obsahující údaje, které se vztahují k používaným jednotkám, obecným chemickým údajům např. pH, osmolarity apod.

Rozsah knihy 337 stran odborného textu napovídá, že proti prvnímu vydání české verze (305 stran) jde o nejenom přepracované, ale i rozšířené vydání, doplněné o nové poznatky ve fyziologii.

Po technické stránce je kniha velmi dobře zpracována, škoda že některé obrázky – na str. 7, 13, 16 – jsou méně kontrastní.

Navíc doba, která uplynula od vydání originálu v r. 1988 do vydání české verze, je dlouhá a domnívám se, že od té doby vyšlo další přepracované originální vydání.

Přesto český překlad Atlasu fyziologie člověka S. Silbernagla a A. Despopoulose je výbornou učební pomůckou nejenom pro studující medicíny, ale i pro ty, kteří se zajímají o činnost lidského organizmu v touze po vědění či doplnění znalostí.

Je vhodným doplňkem vydávaných skript „Nárys fyziologie člověka“ (Karolinum) a učebnice „Lékařské fyziologie“ (Grada).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Dana Marešová

 

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...