Trochu silná káva
| 7. 5. 2009Kávových bobů se ve světě vyprodukuje 7,4 milionu tun ročně. Vedle jiných látek obsahují i nezanedbatelné množství tuku (11–20 %), který při průmyslové přípravě rozpustné kávy zůstává valnou měrou v pokrutinách. Tato hmota složením zhruba odpovídá sedlině (lógru), jež zůstane na dně šálku po klasickém „turkovi“. Využívá se jako přísada do kompostů a surovina pro výrobu palivových pelet. Studie Nevadské univerzity v Renu se zaměřila na využití tuku z kávových pokrutin pro pohonné hmoty. Vyvinutý postup je obdobou technologií pro přípravu „bionafty“ z jiných rostlin (tuky se extrahují hexanem a mastné kyseliny se alkalicky katalyzovanou transesterifikací převedou na metylestery). Poskytuje prý kvalitní palivo obsahující estery jak nasycených, tak nenasycených mastných kyselin, nadto stabilizované přírodními antioxidanty. Pokrutiny zbavené tuků se i nadále dají použít ke kompostování a na palivové pelety. Autoři tvrdí, že při komerčním využití obou složek (bionafty i kompostu) je uvedený postup ekonomicky uskutečnitelný a odhadují, že v celosvětovém měřítku by z tohoto zdroje mohlo plynout až 1,25 miliardy litrů paliva pro dieselové motory ročně. (J. Agric. Food Chem. 56 (24), 11757–11760, 2008; DOI: 10.1021/jf802487s)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [255,21 kB]