Je pravda, že portské víno indukuje vznik dny? Pokud ano, liší se v účincích světlé a tmavé druhy portského?
| 5. 5. 1997Portské je silné víno sladké tmavorudé barvy, ale může být i hnědé nebo bílé, je obohacené alkoholem. Obsahuje ze všech vín nejvíce lipidů (odkud se tam berou, jsem nezjistil), cukru (14 %) a kalorií (161 kcal na 100 ml), obsah alkoholu bývá jako u ostatních dezertních vín (co se pijí po jídle) 14 – 18 %. Jméno má podle severoportugalského města Oporto, z jehož přístavu se do světa vyváží. Jsou ale četné napodobeniny – u nás kdysi bývalo ruské portvein. Portus ostatně latinsky znamená přístav. Portské bývalo nebo snad ještě je oblíbeným nápojem anglických lordů a ti často trpěli dnou. Pamětníci kdysi četli „Malého lorda Fountleroye“ od Františky Hodgsonové-Burnettové a vědí, že jeho dědeček byl při záchvatu dny zvláště nevrlý. Měl ji v noze na palci (podagra) a ono to při záchvatu krutě bolí.
Dna patří mezi nemoci „z ukládání krystalů v tkáních“, také se jim říká krystalové nemoci nebo choroby z ukládání krystalů v tkáních. Je způsobena nadbytkem solí kyseliny močové (urátů) v tkáních a vysokou hladinou kyseliny močové v krvi. Je často dědičná, proto asi ti angličtí lordi. Genetika není zcela ujasněna. Postižení jsou v 90 % muži, starší 30 let. Klouby, ve kterých se krystaly urátů nahromadí, silně otečou, zarudnou a bolí. To je dnový záchvat. Naštěstí jsou na to velmi účinné léky, například rostlinný jed kolchicin. Při chronickém neléčeném průběhu klouby ztuhnou. Krystalů urátů může být v tkáních tolik, že vytvoří shluky, tofy, které se někdy musí odstranit operací, jindy se z nich křídově bílé urátové uloženiny dají vytlačit.
Kdysi se soudilo, že dna je působena vysokým příjmem kyseliny močové a nemocným se zakazovalo maso, špenát, vnitřnosti, masové polévky, luštěniny, koření, pivo a silné alkoholické nápoje. Dnes se jen učí, že nemocní nemají být obézní, mají se vystříhat hladovění a mají hodně pít. Dietní omezení podle nových učebnic nemají na průběh dny vliv, protože většina kyseliny močové se v těle tvoří sama a je spíše třeba podávat léky, které vylučování kyseliny zesilují, a ovšem léčit záchvaty. Platí ale, že se nemocní dnou mají vystříhat jídel nebo alkoholických nápojů, které jim záchvat vyvolávají. Portské jsem mezi nimi nenašel. Takže je to asi stará pověra z doby „Malého lorda“.