Tresť z kavy.
S těmi extrakty jako by se pytel byl roztrhl. Od několika roků je úsilovnou snahou všech lučebníků ze všech možných látek jedlých vyráběti tresť pokud možno nejsilnější, aby chovala všecky výživné částky soustředěné. Zejmena Liebig v Mnichově, známý svojí trestí z masa, piva a j., pokoušel se za poslední doby i z kávy vyloučiti živné látky v spůsobě tresti. Avšak navzdor nejrozmanitějším pokusům, které při ohromné zkušenosti své lučebnické podniknul, nezdařilo se mu to, neboť všeliký extrakt, jejž z kávy vylisoval a odpařil, byl vždy hořký, postrádající zhola pravé, příjemné příchuti kávové. Jak by zkaženou cichorii neb vysušenou usazeninu kávovou v horké vodě vymočil, tak asi chutnala nová tresť Liebigova, jsouc vedle tohoto zároveň plesnivění příchylná, že ani na uschování její neb zasílání pomýšleti se nemohlo.
V poslední válce francouzsko-pruské pokoušelo se i několik lučebníků německých o vyrábění tresti z kávy pro spotřebu vojenskou, ale i těm nevalně se dařilo, ač dovedli již mnohem lepší extrakt z kávy vyloučiti než-li Liebig. Nyní pak oznamuje dvorní lékárník Bedřich Nienhaus v Düsseldorfu, že překonal všecky dosavádní obtíže a příčiny nezdaru jednoduchou přípravou kávy mleté, z níž teprvé pak extrakt odvarem a výparem zhotovuje. V čem předchozí taková příprava kávy vlastně záleží, nechce prozatím vynálezce vyzraditi, dokud nebude míti na výrobek svůj a původnost jeho úplné výsady.
Smíšeninu stuženou, kterou veřejnosti na zkoušku podal, lze však v každém ohledu schváliti. Barvu má tmavohnědou, až úplně černou jako syrub, kterémuž i co do hustoty úplně se rovná. Nienhaus přidává k ní rum, arrak, kognak nebo jiné silné lihoviny, jež prý zejmena vojsku a cestovatelům na moři výborně by chutnaly a sloužily. Jedná lžička tresti v horké vodě rozředěná postačí k přípravě nejlepší kávy. Nyní jedná se jen o cenu, zdaž nebude příliš drahá, aby mohla zvšeobecněti. Jinak ovšem celý podnik minul by se i při výtečných výhodách svých pravého účele, ač pro výpravy vojenské a námořní vždy bude výrobkem velevítaným.
O autorovi
redakce
Redakce Vesmíru, Na Florenci 3, 111 21 Praha 1; telefon: +420 222 828 393; e-mail: redakce@vesmir.cz
Objednávky časopisu: firma SEND Předplatné, P. O. Box 141, 140 21 Praha 4, tel. 225 985 225, mobilní telefon: 777 333 370 nebo 605 202 115 (telefonické objednávky ve všední dny od 8 do 18 hodin), e-mail: send@send.cz