mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Beránek v rouše vlčím: Ebola proti cystické fibróze

 |  15. 3. 2004
 |  Vesmír 83, 130, 2004/3

Cystická fibróza je velmi rozšířené dědičné a zároveň smrtelné onemocnění (viz Vesmír 75, 365, 1996/7). Proto není překvapující, že je jednou z prvních genetických poruch, se kterou se snažíme vypořádat pomocí genové terapie. Cystická fibróza je vlastně mutace v genu na chromozomu 7 pro protein CFTR (transmembránový regulátor cystické fibrózy), který je stěžejní součástí buněčných chloridových kanálů ovládajících koncentrace chloridů a sodíku na různých místech v organizmu. Nejzávažnější obtíže související s touto chorobou (ucpávání hleny a poruchy dýchání) se projevují v plicích. Je známo téměř tisíc různých mutací zmíněného genu, a protože jde převážně o bodové mutace, je velmi obtížné poruchu diagnostikovat ještě před porodem.

Současný vývoj genové terapie cystické fibrózy nejvíce vázne na tom, že do buněk dýchací soustavy lze jen obtížně „protlačit“ funkční geny, aniž se naruší celistvost jejich buněčného povrchu. Dosud se využívalo ne zcela ideální narušení mezibuněčných spojení, kdy se DNA dostávala dovnitř buněk vzniklými otvory, ovšem za cenu změn povrchové struktury buněk. Tým badatelů z Univerzity v Iowě nalezl zajímavé řešení. Vědci umístili malou část obalového proteinu viru Ebola na modifikovaný, pro člověka neškodný virus kočičí leukemie.

Když se takto vytvořený hybridní virus dostane k buňkám dýchacího systému, sehraje protein z Eboly roli klíče, který zapadne do receptoru na buněčném povrchu. Virová DNA s funkčním genem CFTR se tak může dostat do buňky, aniž poškodí její povrch.

Výroba hybridního viru je poměrně snadná a po prostudování jeho chování v plicních buňkách bude zřejmě již brzy možné zahájit klinické studie. Je pozoruhodné, jak si teď vražedný maniak Ebola vlastně napravuje reputaci. Že by opravdu všechno zlé bylo k něčemu dobré?

(Journal of Virology 77, 5902–5910, 2003/10)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...