Články k tématu
Cukr
Cukry jsou důležité nejen jako zdroj energie pro buňky (a potěšení z čokolády a cukroví), ale také jako součásti nukleových kyselin, peptidoglykanů v buněčných membránách nebo stavebních polysacharidů. Dost důvodů se jim věnovat podrobněji. Ilustrace Dora Čančíková
Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku
Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v...Jak se cukr bičem stal
Cukr je v měřítku historie lidstva vlastně pořád novinkou. Ale pořádně nebezpečnou. Jeho příběh o nás vypovídá možná více, než je milé. Opravdu si...Dobyvatelé bílého zlata
Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme...Můj sladký příběh
Toho dne jsem měl zase ten divný pocit. Seděl mi za zátylkem a na každou myšlenku, která se zrodila v hlavě, vyplazoval škodolibě jazyk tak...Další témata
Konzervace
Počet článků tématu: 5
Konzervy všeho druhu lidem pomáhaly přežít zlé časy, mořeplavcům podnikat cesty do neznáma, vojevůdcům vyhrávat války… Dodnes umožňují...
Chiralita
Počet článků tématu: 5
Pokud objekt nelze žádnou kombinací rotace a translace ztotožnit s jeho zrcadlovým obrazem říkáme, že je chirální. V češtině mluvíme o...
Čich
Počet článků tématu: 9
Člověk má necelých 400 typů čichových receptorů, pes přes 1100. V jejich celkovém počtu na čichové sliznici nás překonávají ještě výrazněji. Svět...