Články k tématu
Cukr
Cukry jsou důležité nejen jako zdroj energie pro buňky (a potěšení z čokolády a cukroví), ale také jako součásti nukleových kyselin, peptidoglykanů v buněčných membránách nebo stavebních polysacharidů. Dost důvodů se jim věnovat podrobněji. Ilustrace Dora Čančíková
Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku
Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v...Jak se cukr bičem stal
Cukr je v měřítku historie lidstva vlastně pořád novinkou. Ale pořádně nebezpečnou. Jeho příběh o nás vypovídá možná více, než je milé. Opravdu si...Dobyvatelé bílého zlata
Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme...Můj sladký příběh
Toho dne jsem měl zase ten divný pocit. Seděl mi za zátylkem a na každou myšlenku, která se zrodila v hlavě, vyplazoval škodolibě jazyk tak...Další témata

Prázdno
Počet článků tématu: 6
Aristotelův názor, že přiroda nesnáší prázdnotu, definitivně pohřbily až experimenty v polovině 17. století. Větší popularitu než Torricelliho...

Humor
Počet článků tématu: 7
Vítejte do světa smíchu, humoru, vtipu a úsměvu. Dozvíte se, jak se (ne)změnil politický vtip Čechů a Slováků po pádu totalitního režimu. Nebo to,...

Sklo
Počet článků tématu: 5
Sklo mnozí považujeme za ztuhlou tekutinu. Ve skutečnosti nevíme, jak máme sklo definovat jako jedinečný stav hmoty. A to i přesto, že ho už víc...