Články k tématu
Cukr
Cukry jsou důležité nejen jako zdroj energie pro buňky (a potěšení z čokolády a cukroví), ale také jako součásti nukleových kyselin, peptidoglykanů v buněčných membránách nebo stavebních polysacharidů. Dost důvodů se jim věnovat podrobněji. Ilustrace Dora Čančíková
Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku
Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v...Jak se cukr bičem stal
Cukr je v měřítku historie lidstva vlastně pořád novinkou. Ale pořádně nebezpečnou. Jeho příběh o nás vypovídá možná více, než je milé. Opravdu si...Dobyvatelé bílého zlata
Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme...Další témata

200 let G. J. Mendela
Počet článků tématu: 4
Od narození Gregora Johanna Mendela letos uplyne 200 let, od formulování jeho zákonů dědičnosti 157 let a od jejich znovuobjevení 122 let. Na...

3D tisk
Počet článků tématu: 4
Jsou individualizované, vysoce přesné, s vlastnostmi, které nelze získat klasickými výrobními postupy. Výrobky, vytvořené 3D tiskem přinášejí...
Sledujte nás na sociálních sítích