Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Články k tématu

Cukr

Cukry jsou důležité nejen jako zdroj energie pro buňky (a potěšení z čokolády a cukroví), ale také jako součásti nukleových kyselin, peptidoglykanů v buněčných membránách nebo stavebních polysacharidů. Dost důvodů se jim věnovat podrobněji. Ilustrace Dora Čančíková

Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku

David Perlmutter  |  23. 12. 2014
Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v...

Jak se cukr bičem stal

František Houdek  |  29. 12. 2015
Cukr je v měřítku historie lidstva vlastně pořád novinkou. Ale pořádně nebezpečnou. Jeho příběh o nás vypovídá možná více, než je milé. Opravdu si...

Dobyvatelé bílého zlata

František Houdek  |  23. 12. 2015
Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme...

Můj sladký příběh

Marek Janáč  |  23. 12. 2014
Toho dne jsem měl zase ten divný pocit. Seděl mi za zátylkem a na každou myšlenku, která se zrodila v hlavě, vyplazoval škodolibě jazyk tak...

Další témata

Čich

Počet článků tématu: 9

Člověk má necelých 400 typů čichových receptorů, pes přes 1100. V jejich celkovém počtu na čichové sliznici nás překonávají ještě výrazněji. Svět...

články k tématu →

Éčka

Počet článků tématu: 7

Kde se vzala éčka? Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením,...

články k tématu →

Čas

Počet článků tématu: 12

Kyvadlové hodiny s kalendářem a astronomickými číselníky mohou pocházet od Václava Kottinga, hodináře ze Znojma a jeho pomocníků Josefa a Jana...

články k tématu →