Články k tématu

Cukr

Cukry jsou důležité nejen jako zdroj energie pro buňky (a potěšení z čokolády a cukroví), ale také jako součásti nukleových kyselin, peptidoglykanů v buněčných membránách nebo stavebních polysacharidů. Dost důvodů se jim věnovat podrobněji. Ilustrace Dora Čančíková

Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku

David Perlmutter  |  23. 12. 2014
Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v...

Jak se cukr bičem stal

František Houdek  |  29. 12. 2015
Cukr je v měřítku historie lidstva vlastně pořád novinkou. Ale pořádně nebezpečnou. Jeho příběh o nás vypovídá možná více, než je milé. Opravdu si...

Dobyvatelé bílého zlata

František Houdek  |  23. 12. 2015
Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme...

Další témata

Barvy

Počet článků tématu: 8

Většina lidí vidí celé barevné spektrum. Jazyky se však v rozlišení základních pojmů pro barvy různí. Stejné barvě mohou být v různých kulturách...

články k tématu →

Led

Počet článků tématu: 4

S vodním ledem a sněhem máme všichni osobní zkušenost, přesto o nich nevíme zdaleka všechno. Fyzikální chemikové stále odhalují mnohdy překvapivé...

články k tématu →

Jednotky SI

Počet článků tématu: 4

(R)evoluce v metrologii. Již koncem 20. století stále rostoucím nárokům na přesnost v 21. století nevyhovovala především definice kilogramu jediné...

články k tématu →

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné