Články k tématu
Cukr
Cukry jsou důležité nejen jako zdroj energie pro buňky (a potěšení z čokolády a cukroví), ale také jako součásti nukleových kyselin, peptidoglykanů v buněčných membránách nebo stavebních polysacharidů. Dost důvodů se jim věnovat podrobněji. Ilustrace Dora Čančíková
Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku
Společnou příčinou obezity, ale i nemocí mozku jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v...Jak se cukr bičem stal
Cukr je v měřítku historie lidstva vlastně pořád novinkou. Ale pořádně nebezpečnou. Jeho příběh o nás vypovídá možná více, než je milé. Opravdu si...Dobyvatelé bílého zlata
Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme...Další témata

Pohyb
Počet článků tématu: 5
Pohyb je všudypřítomný, odehrává se na všech velikostních škálách od atomů, molekul a buněk po kupy galaxií a celý rozpínající se vesmír. Bez...

Vzory
Počet článků tématu: 6
Biologickými strukturami a vzory se lidé rádi inspirují, ať už z čistě estetických důvodů, nebo pro jejich funkčnost. A 3D tisk tuto inspiraci...

Moře
Počet článků tématu: 8
Moře a oceány člověku vždy sloužily jako zdroj obživy, k obchodování i k vedení válek. Vůle vyhýbat se konfliktům s sebou přinášela snahu...