Škodí proteiny ledvinám? Asi ano, ale…
| 6. 1. 2025Jsou doporučené denní dávky proteinů ve stravě podhodnocené, nebo dostatečné? O tom se vedou spory. Běžně se uvádí, že dospělý člověk by měl přijmout 0,8 gramu proteinů na kilogram tělesné hmotnosti. Ozývají se hlasy, že zvýšení příjmu proteinů (na 1,5–2,0 g/kg) může být prospěšné z hlediska prevence sarkopenie (ztráty svalové hmoty, zvláště ve stáří), což zlepší kvalitu života. Tomu ale dlouhodobě kontrují lékaři: upozorňují, že takové množství bílkovin může být nepřiměřenou zátěží pro ledviny.
Pro člověka ze zdravými ledvinami platí, že množství proteinů, které je vhodné denně přijmout, závisí na jeho pohybové aktivitě. Tato závislost není lineární, protože pohyb stimulující svalstvo zároveň zlepšuje využití proteinů pohybovým aparátem. Proto neaktivní člověk potřebuje k udržení svalové hmoty paradoxně více bílkovin než člověk aktivní. To ovšem platí jen do určité míry, neboť intenzivní pohyb zvyšuje (žádoucí!) poškození svalů tréninkem, a pak se zvýšený příjem bílkovin opět vyplatí pro lepší regeneraci organismu. Představte si křivku ve tvaru „U“, u níž na ose x vidíme míru fyzické aktivity jedince.