Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR expanduje do Bostonu

 |  3. 6. 2024
 |  Vesmír 103, 327, 2024/6

Nestává se každý den, aby česká výzkumná instituce založila pobočku ve Spojených státech. ÚOCHB AV ČR, který je díky prostředkům z licenčních poplatků za antivirové látky Antonína Holého nejbohatším českým vědeckým ústavem (a nejen díky těmto prostředků jedním z nejúspěšnějších) otevírá laboratoř v Bostonu, na dohled od Harvardovy univerzity, MIT nebo Boston Medical Center.

Laboratoř povede americký molekulární biolog David Sabatini, který do ÚOCHB přišel loni v říjnu (Vesmír 102, 674, 2023/12). Bude střídavě působit v Praze, kde založil vlastní výzkumnou skupinu, a v Bostonu. „V bostonské laboratoři se chci zaměřit na otázky související s růstem, metabolismem a stárnutím, tedy na problematiku, které se věnuji už desítky let. Kromě toho budeme spolupracovat s kolegy, kteří se zabývají strojovým učením. Cílem je vytvářet a využívat velké soubory dat umožňující řešit rozmanitá témata, včetně účinku léků a enzymů,“ říká.

V blízké budoucnosti chce ústav svou americkou pobočku rozšířit o dvě další laboratoře. „Kombinace talentů, technologií a investičních příležitostí je pro úspěch v moderní biomedicíně klíčová a naše bostonská pobočka nám k tomu všemu poskytne snazší přístup,“ říká ředitel ÚOCHB Jan Konvalinka.

Na provoz bostonské pobočky významně přispěje i dar nadace Pershing Square Foundation investora Billa Ackmana, který Sabatinimu nabídl podporu ještě před jeho příchodem do ÚOCHB. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Chemie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...