i

Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Extrémní teploty povrchu oceánů

 |  3. 6. 2024
 |  Vesmír 103, 358, 2024/6

Začátek letošního roku přinesl mimořádně vysoké teploty nejen do střední Evropy, ale rekordy překonává také teplota oceánů. Globálně průměrná teplota povrchu oceánů se poprvé v historii měření na konci ledna dlouhodobě vyšplhala nad 21 °C. Je to o 0,5–0,7 °C více, než byl průměr hodnot ve stejném období roku v letech 1991–2020.

Povrchová vrstva oceánů se začala rapidně oteplovat zhruba před rokem, na jaře 2023, a od té doby přináší každý den rekordně vysoké teploty. Klimatologové takové zrychlení globálního oteplování oceánů neočekávali a zatím se neshodnou na jeho příčinách. Ke globální změně klimatu způsobené akumulací skleníkových plynů v atmosféře se přidal periodický jev El Niño, který naplno začal loni v červenci. Kombinace těchto dvou jevů by mohla mimořádný nárůst letošních jarních teplot alespoň zčásti vysvětlit. Jev El Niño však v současné době slábne a bude zajímavé sledovat, zda se také teplota povrchu oceánů postupně vrátí k průměru posledních let.

Nyní vidíte 39 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Oceánografie, Klimatologie

O autorovi

Ondřej Prášil

Prof. RNDr. Ondřej Prášil, Ph.D., (*1963) se v Centru Algatech MBÚ AV ČR v Třeboni zabývá molekulárními mechanismy regulace fotosyntézy u mikrořas v různých podmínkách prostředí. Přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Prášil Ondřej

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...