i

Aktuální číslo:

2026/1

Téma měsíce:

Polární oblasti

Obálka čísla

170 let Památek archeologických

|  30. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 539, 2024/10

Časopis Vesmír se nikdy nevyhýbal archeologické tematice. Svědčí o tom jeho současný obsah, ale například i zpráva o nálezech z Čáslavi, uveřejněná v druhém čísle jeho osmého ročníku (1883). Dnes již zapadlý článek nám dobře poslouží jako oslí můstek. Jedná se totiž o první citaci časopisu Vesmír na stránkách Památek archeologických. Vyšla o rok později a jejím autorem byl Kliment Čermák, jeden z nestorů české archeologie.

Nyní vidíte 34 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Archeologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Pavel Burgert

PhDr. Pavel Burgert, Ph.D., (*1987) vystudoval archeologii na FF UK. Pracuje v Archeologickém ústavu AV ČR v Praze, věnuje se těžbě a distribuci kamenných surovin u archaických zemědělských společenství a jejich následnému zpracování na sídlištích.
Burgert Pavel

Doporučujeme

Temní architekti tání

Temní architekti tání uzamčeno

Když si prohlížíte satelitní snímky grónského ledovcového štítu, místo oslnivě bílé plochy uvidíte rozsáhlé tmavé skvrny, pokrývající stovky...
Velký příběh malých rozdílů

Velký příběh malých rozdílů

Prvky vzácných zemin se postupně staly klíčovou figurou v geopolitické šachovnici. V žebříčku British Geological Survey z roku 2015 mají nejvyšší...
Jak oddělit (téměř) neoddělitelné

Jak oddělit (téměř) neoddělitelné uzamčeno

Miloslav Polášek  |  2. 2. 2026
Na kraji města Janesville v americkém Wisconsinu, uprostřed kukuřičných polí, stojí rozsáhlý areál firmy SHINE Technologies. V jedné z nenápadných...