i
		
	Rob Dunn, Monica Sanchezová: Lahoda. Evoluce lidských chutí
| 3. 4. 2023  |  Vesmír 102, 237, 2023/4
 
		
			Jakou úlohu hrály chuťové receptory při naplňování potřeb živočichů. Evoluce rozdílů v chuťových receptorech u různých druhů obratlovců. Změny v „kulinárních tradicích“, které přišly se schopností používat nástroje. Proč a pro koho vzniklo ovoce. Proč lidé začali používat koření a kvašení, proč se rozhodli chystat pokrmy, které působí především na chuťové pohárky. To jsou témata kapitol, jež autoři shrnují: „Příběh evoluce člověka je příběhem chuti a lahodnosti… příběhem fyziky, chemie, neurovědy, psychologie, zemědělství, umění, ekologie a evoluce.“ Mimochodem „obzvláště chutná byla podle všeho mamutí chodidla“.
Ke stažení
 článek ve formátu pdf [328,06 kB] článek ve formátu pdf [328,06 kB]
RUBRIKA: Přečetli jsme
		O autorovi
Eva Bobůrková
										Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
										
										
									
Doporučujeme
Zadání testu z titulní strany
         Petr Telenský  |  29. 9. 2025
      
      Na titulní straně říjnového Vesmíru jsme otiskli Bourdonův test setrvalé pozornosti, známý také jako Bourdonův-Wiersmův test. Jde o tradiční...
   Vypravěč velkých příběhů
         Ondřej Vrtiška  |  29. 9. 2025
      
      Je Jan Černý spíše imunolog, nebo buněčný biolog? Sám o sobě raději mluví obecněji jako o přírodovědci, do menších škatulek se nevejde. Stejně...
   Když dva vidí totéž, není to vždy totéž 
      
         Petr Telenský  |  29. 9. 2025
      
      Slavný citát, připisovaný polskému básníkovi Stanislawu Jerzy Lecovi a zhudebněný Ivo Jahelkou, říká, že seno voní jinak koním a jinak...
   
















 
				

