i
Rob Dunn, Monica Sanchezová: Lahoda. Evoluce lidských chutí
| 3. 4. 2023 | Vesmír 102, 237, 2023/4
Jakou úlohu hrály chuťové receptory při naplňování potřeb živočichů. Evoluce rozdílů v chuťových receptorech u různých druhů obratlovců. Změny v „kulinárních tradicích“, které přišly se schopností používat nástroje. Proč a pro koho vzniklo ovoce. Proč lidé začali používat koření a kvašení, proč se rozhodli chystat pokrmy, které působí především na chuťové pohárky. To jsou témata kapitol, jež autoři shrnují: „Příběh evoluce člověka je příběhem chuti a lahodnosti… příběhem fyziky, chemie, neurovědy, psychologie, zemědělství, umění, ekologie a evoluce.“ Mimochodem „obzvláště chutná byla podle všeho mamutí chodidla“.
Ke stažení
článek ve formátu pdf [328,06 kB]
RUBRIKA: Přečetli jsme
O autorovi
Eva Bobůrková
Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.

Doporučujeme
Milostný život nálevníků 
Ivan Čepička | 5. 5. 2025
Pohlavní proces, sex, je jedním ze zásadních vynálezů eukaryot. Projevy s ním spojené jsme zvyklí vídat na makroskopické úrovni, ať už to jsou...
Chromozomy, geny, hormony a pohlaví
Jaroslav Petr | 5. 5. 2025
Na téma „ona a on“ se píšou básně, romány i dramata. Pestré a napínavé příběhy nabízí i příroda. Cesty, jimiž se může ubírat vývoj pohlaví...
Dřevěné mrakodrapy 
Václav Sebera | 5. 5. 2025
Nejvyšší člověkem postavené stavby jsou takové, které se přibližují, doslova drápou, k mrakům – mrakodrapy. Nepřekvapuje, že jejich nosné systémy...