i

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Rob Dunn, Monica Sanchezová: Lahoda. Evoluce lidských chutí

 |  3. 4. 2023
 |  Vesmír 102, 237, 2023/4

Jakou úlohu hrály chuťové receptory při naplňování potřeb živočichů. Evoluce rozdílů v chuťových receptorech u různých druhů obratlovců. Změny v „kulinárních tradicích“, které přišly se schopností používat nástroje. Proč a pro koho vzniklo ovoce. Proč lidé začali používat koření a kvašení, proč se rozhodli chystat pokrmy, které působí především na chuťové pohárky. To jsou témata kapitol, jež autoři shrnují: „Příběh evoluce člověka je příběhem chuti a lahodnosti… příběhem fyziky, chemie, neurovědy, psychologie, zemědělství, umění, ekologie a evoluce.“ Mimochodem „obzvláště chutná byla podle všeho mamutí chodidla“.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie, Historie

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...