i
Rob Dunn, Monica Sanchezová: Lahoda. Evoluce lidských chutí
| 3. 4. 2023 | Vesmír 102, 237, 2023/4
Jakou úlohu hrály chuťové receptory při naplňování potřeb živočichů. Evoluce rozdílů v chuťových receptorech u různých druhů obratlovců. Změny v „kulinárních tradicích“, které přišly se schopností používat nástroje. Proč a pro koho vzniklo ovoce. Proč lidé začali používat koření a kvašení, proč se rozhodli chystat pokrmy, které působí především na chuťové pohárky. To jsou témata kapitol, jež autoři shrnují: „Příběh evoluce člověka je příběhem chuti a lahodnosti… příběhem fyziky, chemie, neurovědy, psychologie, zemědělství, umění, ekologie a evoluce.“ Mimochodem „obzvláště chutná byla podle všeho mamutí chodidla“.
Ke stažení
článek ve formátu pdf [328,06 kB]
RUBRIKA: Přečetli jsme
O autorovi
Eva Bobůrková
Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.

Doporučujeme
Najít své těžiště kontroly 
Lenka Vrtišková Nejezchlebová | 7. 7. 2025
„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar 
Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění? 
Petr Tureček | 7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...