Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Praha centrem biotechnologického výzkumu?

 |  2. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 547, 2023/10

Navázat na světové úspěchy Otto Wichterleho nebo Antonína Holého chce klastr Prague.bio (www.prague.bio), propojující výzkumné instituce na poli přírodních věd a medicíny s komerčními partnery, ale také s investory a se státní správou. Má podpořit vývoj nových léčiv, diagnostických metod a dalších projektů využívajících výsledky základního výzkumu.

Zakládajícími členy sdružení jsou Ústav organické chemie a biochemie (ÚOCHB) AV ČR, jeho dceřiná společnost i&i Prague, Biotechnologický ústav AV ČR, Mikrobiologický ústav AV ČR, Ústav molekulární genetiky AV ČR a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. ÚOCHB díky příjmům z licencí na patenty Antonína Holého disponuje finančními prostředky, které mu umožnily investovat do svého rozvoje, podporovat spolupráci napříč institucemi a vzbudit zájem investorů o konkrétní slibné projekty. Založení klastru je dalším krokem na této cestě.

„Cílem Prague.bio je stát se moderátorem celkového rozvoje biotechnologií u nás, reprezentovat český biotechnologický průmysl v zahraničí, přispět k vyšší lékové nezávislosti Česka a podpořit vývoj léků, které mohou jednou celosvětově změnit boj s některými nemocemi,“ říká ředitel ÚOCHB Jan Konvalinka. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorech

redakce

Ondřej Vrtiška

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...