Střevo neošálíš
| 31. 1. 2022 | Vesmír 101, 76, 2022/2
Že to s náhradou cukru umělými sladidly nebude tak jednoduché i v případě, že scházejí receptory pro sladkou chuť, ukázal tým vědců Dukovy univerzity. Alespoň u myší. Zjistili totiž, že střevo vnímá nutriční hodnotu živin – určitý typ buněk (neuropodní) rozlišuje, zda se ve stravě nacházel skutečný cukr, nebo sladidlo, a podle toho vysílá do mozku rozdílné signály – buď glutamát, nebo ATP. Když měla myš možnost vybrat si mezi stravou s cukrem nebo se sladidlem, vybrala si tu s cukrem, i když měla pomocí optogenetiky vypnuté chuťové receptory pro sladké.
Kelly Buchanan et al.: Nature Neuroscience, 2022, DOI: 10.1038/s41593-021-00982-7
Ke stažení
článek ve formátu pdf [454,85 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ivan Boháček
Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.

Doporučujeme
Rostliny vyprávějí o lidech
Ondřej Vrtiška | 31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás 

Jan Černý | 31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci
Eduard Kejnovský | 31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...