Střevo neošálíš
| 31. 1. 2022 | Vesmír 101, 76, 2022/2
Že to s náhradou cukru umělými sladidly nebude tak jednoduché i v případě, že scházejí receptory pro sladkou chuť, ukázal tým vědců Dukovy univerzity. Alespoň u myší. Zjistili totiž, že střevo vnímá nutriční hodnotu živin – určitý typ buněk (neuropodní) rozlišuje, zda se ve stravě nacházel skutečný cukr, nebo sladidlo, a podle toho vysílá do mozku rozdílné signály – buď glutamát, nebo ATP. Když měla myš možnost vybrat si mezi stravou s cukrem nebo se sladidlem, vybrala si tu s cukrem, i když měla pomocí optogenetiky vypnuté chuťové receptory pro sladké.
Kelly Buchanan et al.: Nature Neuroscience, 2022, DOI: 10.1038/s41593-021-00982-7
Ke stažení
článek ve formátu pdf [454,85 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ivan Boháček
Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.

Doporučujeme
Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost
Pavel Potužák | 1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním 
Vladimír Vondrejs | 1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny
Lukáš Krmíček | 1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.