Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Střevo neošálíš

 |  31. 1. 2022
 |  Vesmír 101, 76, 2022/2

Že to s náhradou cukru umělými sladidly nebude tak jednoduché i v případě, že scházejí receptory pro sladkou chuť, ukázal tým vědců Dukovy univerzity. Alespoň u myší. Zjistili totiž, že střevo vnímá nutriční hodnotu živin – určitý typ buněk (neuropodní) rozlišuje, zda se ve stravě nacházel skutečný cukr, nebo sladidlo, a podle toho vysílá do mozku rozdílné signály – buď glutamát, nebo ATP. Když měla myš možnost vybrat si mezi stravou s cukrem nebo se sladidlem, vybrala si tu s cukrem, i když měla pomocí optogenetiky vypnuté chuťové receptory pro sladké.

Kelly Buchanan et al.: Nature Neuroscience, 2022, DOI: 10.1038/s41593-021-00982-7

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...