Střevo neošálíš
| 31. 1. 2022Že to s náhradou cukru umělými sladidly nebude tak jednoduché i v případě, že scházejí receptory pro sladkou chuť, ukázal tým vědců Dukovy univerzity. Alespoň u myší. Zjistili totiž, že střevo vnímá nutriční hodnotu živin – určitý typ buněk (neuropodní) rozlišuje, zda se ve stravě nacházel skutečný cukr, nebo sladidlo, a podle toho vysílá do mozku rozdílné signály – buď glutamát, nebo ATP. Když měla myš možnost vybrat si mezi stravou s cukrem nebo se sladidlem, vybrala si tu s cukrem, i když měla pomocí optogenetiky vypnuté chuťové receptory pro sladké.
Kelly Buchanan et al.: Nature Neuroscience, 2022, DOI: 10.1038/s41593-021-00982-7
Ke stažení
článek ve formátu pdf [454,85 kB]
O autorovi
Ivan Boháček

Sledujte nás na sociálních sítích