Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024
i

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Digitální archeologie

 |  13. 7. 2020
 |  Vesmír 99, 385, 2020/7

Při plánování letních výletů po Česku může být užitečným pomocníkem digitální Archeologický atlas ČR, který slouží jako přehledně zpracovaný průvodce po nejzajímavějších archeologických lokalitách na našem území. Ke každé lokalitě nabízí fotografie, plány, mapy, textový popis a podrobnější dokumenty ke stažení.

Je součástí rozsáhlého souboru online služeb, který je pod názvem Archeologický informační systém České republiky (AIS ČR) dostupný na www.aiscr.cz.

Jedná se o postupně se rozšiřující projekt archeologických ústavů AV ČR v Praze a v Brně. Jeho základem je archeologická mapa, s níž pracují nejen odborníci a amatérští zájemci o archeologii, ale kdokoli, kdo plánuje zásahy do krajiny, např. stavební činností. Součástí systému je i digitální archiv s desítkami tisíc dokumentů včetně výzkumných zpráv, leteckých snímků a map.

Digitalizaci materiálu urychlily dvě katastrofy: zaplavení pražského ústavu při povodni v roce 2002 a požár mikulčické archeologické základny o pět let později. Jednak upozornily na nutnost zálohování fyzických materiálů v digitální podobě, jednak umožnily získat prostředky na celý projekt.

Archeologové zároveň spustili projekt Archeologické léto 2020. Více než tři desítky vědeckých a muzejních institucí připravily sérii komentovaných prohlídek na 250 archeologických lokalitách. Účast je většinou zdarma, místo na konkrétní akci je však třeba si rezervovat na adrese www.arup.cas.cz/archeologicke-leto.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Počítače, internet, Archeologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...