i

Špetkou soli k sladší chuti

 |  7. 12. 2020
 |  Vesmír 99, 685, 2020/12

Cukrářky a cukráři dobře vědí, že přidání špetky soli zvýrazní sladkou chuť, slaný karamel je nejviditelnější ukázkou tohoto jevu. Ale proč se tak děje? Může za to nejspíš protein SGLT1, který funguje v tenkém střevě a v ledvinách. Pumpuje sodné ionty přes buněčnou membránu a energii takto vytvořeného gradientu využívá k transportu glukózy. SGLT1 je aktivní i v chuťových pohárcích na jazyku a nejspíš se na vnímání sladké chuti podílí. Pokusné myši s „vypnutými“ receptory T1R pro sladkou chuť díky aktivitě SGLT1 stále reagovaly na glukózu (na rozdíl od umělých sladidel).

Yasumatsu K. et al.: Acta Physiologica, 2020, DOI: 10.1111/apha.13529

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Fyziologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Dívám se číslům pod povrch

Dívám se číslům pod povrch uzamčeno

Eva Bobůrková  |  4. 12. 2023
Odborně se zajímá o úmrtnost, nemocnost, zdraví, její doménou jsou demografické analýzy, modely a metody. O „počítání“ populací, vědeckých datech,...
Plíživá globální hrozba

Plíživá globální hrozba

Helena Žemličková  |  4. 12. 2023
Zavedení antibiotik do léčebné praxe snížilo počet úmrtí na infekční choroby a spolu se zavedením vakcinace a se zlepšením socioekonomických...
Na počátku byl popel 2

Na počátku byl popel 2

Marek Janáč, Miloslav Devetter  |  4. 12. 2023
Po loňském požáru Národního parku České Švýcarsko jsme v Pravčickém dolu odebrali vzorek půdy (viz Vesmír 101, 760, 2022/12). Začal tak projekt,...