i
Špetkou soli k sladší chuti
| 7. 12. 2020 | Vesmír 99, 685, 2020/12
Cukrářky a cukráři dobře vědí, že přidání špetky soli zvýrazní sladkou chuť, slaný karamel je nejviditelnější ukázkou tohoto jevu. Ale proč se tak děje? Může za to nejspíš protein SGLT1, který funguje v tenkém střevě a v ledvinách. Pumpuje sodné ionty přes buněčnou membránu a energii takto vytvořeného gradientu využívá k transportu glukózy. SGLT1 je aktivní i v chuťových pohárcích na jazyku a nejspíš se na vnímání sladké chuti podílí. Pokusné myši s „vypnutými“ receptory T1R pro sladkou chuť díky aktivitě SGLT1 stále reagovaly na glukózu (na rozdíl od umělých sladidel).
Yasumatsu K. et al.: Acta Physiologica, 2020, DOI: 10.1111/apha.13529
Ke stažení
článek ve formátu pdf [595,52 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Dívám se číslům pod povrch 
Eva Bobůrková | 4. 12. 2023
Odborně se zajímá o úmrtnost, nemocnost, zdraví, její doménou jsou demografické analýzy, modely a metody. O „počítání“ populací, vědeckých datech,...
Plíživá globální hrozba
Helena Žemličková | 4. 12. 2023
Zavedení antibiotik do léčebné praxe snížilo počet úmrtí na infekční choroby a spolu se zavedením vakcinace a se zlepšením socioekonomických...
Na počátku byl popel 2
Marek Janáč, Miloslav Devetter | 4. 12. 2023
Po loňském požáru Národního parku České Švýcarsko jsme v Pravčickém dolu odebrali vzorek půdy (viz Vesmír 101, 760, 2022/12). Začal tak projekt,...