mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Werner von Siemens podporuje talenty

 |  1. 4. 2019
 |  Vesmír 98, 198, 2019/4

Společnost Siemens vyhlásila vítěze 21. ročníku Ceny Wernera von Siemense, kterou každoročně vyhlašuje ve spolupráci s Akademií věd ČR, univerzitami, MŠMT a dalšími partnery. Jejím cílem je motivovat výjimečné talenty z řad studentů a výzkumníků, upevňovat pozitivní vztah studentů a veřejnosti k vědě a upozornit na často nedoceňovanou práci pedagogů.

Vítězné práce vybraly nezávislé komise složené z rektorů a prorektorů českých univerzit, předsedkyně Akademie věd a ředitelů ovústavů AV. Vítěhem kategorie Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu se stal tým Radka Mušálka z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, který vyvinul novou technologii plazmového nástřiku ochranných vrstev určených pro extrémní prostředí. „S nápady na nové materiály a postupy přicházejí všichni členové týmu nezávisle. Občas chvíli trvá, než se všichni shodneme, zda daný experiment není nesmyslný. Pokud se ale shodneme, že je nápad šílený, tak ho většinou provedeme okamžitě. Takové nápady jsou totiž často ty nejlepší,“ říká Radek Mušálek.

Autorem nejlepší absolventské práce zabývající se tématy konceptu Průmysl 4.0 je Libor Bukata z ČVUT v Praze. Navrhl algoritmy, které naleznou efektivní posloupnost operací výroby tak, aby se dosáhlo maximální efektivity. Porota dále ocenila diplomovou práci Martiny Doubkové z Přírodovědecké fakulty UK, která se podílela na vylepšení povrchové úpravy materiálu používaného k výrobě kostních implantátů. Vít Saidl z Matematicko-fyzikální fakulty UK uspěl v kategorii disertačních prací. Věnoval se ultrarychlé laserové spektroskopii antiferomagnetů.

Titul nejlepšího pedagogického pracovníka získal Zbyněk Tonar z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Založil a vede Laboratoř kvantitativní histologie, která se věnuje problematice prokrvení normálních i nádorových vzorků a hojení tkání a orgánů s využitím biomateriálů na mikroskopické úrovni. A ocenění za překonání překážek při studiu patří Ondřeji Machovi z Univerzity Pardubice. Trpí Robertsovým syndromem – vzácným postižením svalové a kosterní soustavy, které se projevuje deformacemi končetin. Přesto kromě studia zvládá i další aktivity – pořádá debaty o životě s hendikepem, působí jako dobrovolník Řádu maltézských rytířů a aktivně se zapojuje do univerzitního dění.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...