I rostliny si všímají mastných kyselin
| 9. 12. 2019Každý jistě někdy slyšel pojem mastná kyselina. Přinejmenším nás zásobují informacemi o prospěšnosti takzvaných omega-3 mastných kyselin televizní reklamy, kterých si snad nejde nevšimnout.
Ukazuje se, že i rostliny si všímají mastných kyselin ve svém okolí. Byl popsán mechanismus, pomocí něhož huseníček rolní (Arabidopsis thaliana) rozeznává středně dlouhé (desetiuhlíkaté) 3-hydroxy mastné kyseliny. Zjištění takové látky spustí imunitní reakci rostliny a zvýší její obranné úsilí namířené proti bakteriálním patogenům. Bakteriální buněčná stěna obsahuje mimo jiné lipopolysacharidy, jejichž součástí jsou zmíněné mastné kyseliny. Navíc byl identifikován receptor, který dané molekuly rozpoznává a je nezbytný pro následnou aktivaci imunity. Jmenuje se LORE (lipooligosaccharide- specific reduced elicitation).
Také rostliny tedy mohou vnímat své mikrobiální návštěvníky pomocí málo komplexních mikrobiálních metabolitů. Činí tak prostřednictvím receptorů na povrchu svých buněk.
Kutschera A. et al., Science, DOI: 10.1126/science.aau1279
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [484,71 kB]