Věřte, nevěřte…
| 3. 9. 2018 | Vesmír 97, 489, 2018/9
- Lidé, kteří vypijí tři a více šálků kávy denně, mají nižší riziko hospitalizace kvůli onemocnění jater než lidé, kteří kávu nepijí vůbec. Alespoň to vyplynulo z prospektivní analýzy více než 14 000 účastníků studie Atherosclerotic Risk in Communities.
- Polysacharidy PPEP-1 a PPEP-2, obsažené v jedlé houbě Pleurotus eryngii (druh hlívy), vykazují protizánětlivé účinky.
- Přes 700 lidí sledovaných po dobu 4,6 roku (±3) mělo posloužit k zjištění, zda dieta s vyšším příjmem zeleniny a ovoce může snížit riziko parkinsonismu nebo zpomalit jeho rozvoj. Sledování potvrdilo, že pozitivní vliv má zelená listová zelenina a bobuloviny. Ovoce přišlo zkrátka.
Tato zjištění mohli najít účastníci na posterech konference Nutrition 2018 pořádané Americkou společností pro výživu, která se konala ve dnech 9.–12. června 2018 v Bostonu v USA. U tohoto typu studií je záhodno mít na paměti, že souběh dvou jevů ještě nemusí znamenat příčinný vztah mezi nimi.
Ke stažení
článek ve formátu pdf [680,13 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ivan Boháček
Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
![Boháček Ivan](/thumb/images/autori/b/s_ib.jpg?w=150&h=150&ip=5)
Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem ![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná ![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak ![video](/images/layout/ico-video.png)
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...