i

Aktuální číslo:

2021/4

Téma měsíce:

Město

Ötziho poslední večeře

 |  3. 9. 2018
 |  Vesmír 97, 489, 2018/9

Nebo snídaně. Denní dobu, v níž muž z alpského ledovce před 5300 lety pozřel své poslední jídlo, neznáme. Díky spojení mikroskopických technik s analýzou DNA, proteinů, metabolitů a lipidů v obsahu žaludku však víme, o jaké jídlo šlo. Téměř polovinu nestrávené potravy (46 % ± 19 % hmotnosti) tvořil živočišný tuk, nejspíše z kozorožce. Ötzi si dopřál i sušené či uzené maso – také z kozorožce, případně z jelena. A k tomu pšenici jednozrnku. „Poslední jídlo muže z ledovce představovalo vyváženou směs sacharidů, proteinů a tuků, skvěle přizpůsobenou energetickým nárokům pohybu ve vysokých nadmořských výškách,“ uzavírají autoři výzkumu.

Maixner F. et al., Current Biology, DOI: 10.1016/j.cub.2018.05.067

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Spočítat to covidu

Spočítat to covidu

Martin Šmíd  |  5. 4. 2021
Představte si, že jste starosta středně velkého města a že ve vašem městě propukne epidemie. Musíte rozhodnout, co proti ní udělat. Na jedné...
Turbo-venkovy

Turbo-venkovy

Radan Haluzík  |  5. 4. 2021
Jak bude při současném tempu globalizace vypadat zapadlý venkov naší planety v budoucnosti, řekněme za čtvrt století? Ony vesničky ztracené vysoko...
Bublina českých dějin

Bublina českých dějin

Jan Urban  |  5. 4. 2021
„V otázkách tak důležitých může býti a jest zajisté stanovisko různé. Avšak domníváme se, že myšlenky právě projevené už pro svou přímosť a...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné