i
Ötziho poslední večeře
| 3. 9. 2018 | Vesmír 97, 489, 2018/9
Nebo snídaně. Denní dobu, v níž muž z alpského ledovce před 5300 lety pozřel své poslední jídlo, neznáme. Díky spojení mikroskopických technik s analýzou DNA, proteinů, metabolitů a lipidů v obsahu žaludku však víme, o jaké jídlo šlo. Téměř polovinu nestrávené potravy (46 % ± 19 % hmotnosti) tvořil živočišný tuk, nejspíše z kozorožce. Ötzi si dopřál i sušené či uzené maso – také z kozorožce, případně z jelena. A k tomu pšenici jednozrnku. „Poslední jídlo muže z ledovce představovalo vyváženou směs sacharidů, proteinů a tuků, skvěle přizpůsobenou energetickým nárokům pohybu ve vysokých nadmořských výškách,“ uzavírají autoři výzkumu.
Maixner F. et al., Current Biology, DOI: 10.1016/j.cub.2018.05.067
Ke stažení
článek ve formátu pdf [680,13 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Dívám se číslům pod povrch 
Eva Bobůrková | 4. 12. 2023
Odborně se zajímá o úmrtnost, nemocnost, zdraví, její doménou jsou demografické analýzy, modely a metody. O „počítání“ populací, vědeckých datech,...
Plíživá globální hrozba
Helena Žemličková | 4. 12. 2023
Zavedení antibiotik do léčebné praxe snížilo počet úmrtí na infekční choroby a spolu se zavedením vakcinace a se zlepšením socioekonomických...
Klony útočí 
Jan Tkadlec, Oto Melter | 4. 12. 2023
V pozdních večerních hodinách přiváží sanitka na oddělení urgentního příjmu fakultní nemocnice mladého, dosud zdravého a aktivně sportujícího...