i

Aktuální číslo:

2020/10

Téma měsíce:

Hry

Ötziho poslední večeře

 |  3. 9. 2018
 |  Vesmír 97, 489, 2018/9

Nebo snídaně. Denní dobu, v níž muž z alpského ledovce před 5300 lety pozřel své poslední jídlo, neznáme. Díky spojení mikroskopických technik s analýzou DNA, proteinů, metabolitů a lipidů v obsahu žaludku však víme, o jaké jídlo šlo. Téměř polovinu nestrávené potravy (46 % ± 19 % hmotnosti) tvořil živočišný tuk, nejspíše z kozorožce. Ötzi si dopřál i sušené či uzené maso – také z kozorožce, případně z jelena. A k tomu pšenici jednozrnku. „Poslední jídlo muže z ledovce představovalo vyváženou směs sacharidů, proteinů a tuků, skvěle přizpůsobenou energetickým nárokům pohybu ve vysokých nadmořských výškách,“ uzavírají autoři výzkumu.

Maixner F. et al., Current Biology, DOI: 10.1016/j.cub.2018.05.067

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Ceny Neuron letos netradičně

Ceny Neuron letos netradičně

Ondřej Vrtiška  |  5. 10. 2020
Letošní rok je v mnoha ohledech zvláštní. Nový koronavirus a pandemie covid-19 zasáhla do života každého z nás, ovlivňuje každodenní fungování...
Lekce z pandemie

Lekce z pandemie

Eva Bobůrková  |  5. 10. 2020
Když se objevila zpráva, že pražský taxikář, hospitalizovaný v těžkém stavu s nemocí covid-19, dostal jako první pacient v Česku nový...
Hry a lidé

Hry a lidé

Martin Soukup  |  5. 10. 2020
Hra a hraní je základem každé kultury. Přesněji řečeno, hra kulturu předchází. Jak si hrají lidé neznalí písma, jak si osvojují fotbal či kriket,...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné