i

Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Vlastnosti typického kolonizátora

 |  2. 10. 2017
 |  Vesmír 96, 542, 2017/10

O tom, že jsou cévnaté rostliny dobrými indikátory změn prostředí, se ví poměrně dlouho. Změny druhového složení rostlinných společenstev v souvislosti se změnami klimatu na výškových gradientech v horách jsou typickým příkladem. Řada rostlinných druhů posouvá hranice svého rozšíření vzhůru, často na úkor druhů jiných, které jim vyklízejí svůj životní prostor.

Vytipování vlastností, jež umožňují druhům obsazovat vyšší polohy, a znaků, které se naopak stávají při globálním oteplování hendikepem, by pomohlo v předvídání odezvy konkrétních druhů bez nutnosti dlouhodobého pozorování. Najít konkrétní znaky anebo jejich kombinace není úplně jednoduché. V úvahu jich může připadat celá řada, od ekologických (např. vazba na teplotní podmínky, pH, vlastnosti půdy, minerální látky) přes morfologické (např. životní forma, růstová strategie, maximální výška) až po způsob rozšiřování (např. přenos pylu, typ plodů, způsob a délka kvetení, rozšiřování diaspor).

Nyní vidíte 39 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Miroslav Zeidler

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D., (*1970) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na katedře ekologie a životního prostředí této fakulty se zabývá ekologií horských ekosystémů.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...