i

Aktuální číslo:

2025/9

Téma měsíce:

Cyklus

Obálka čísla

Mikrosvět v jednom lanýži

 |  9. 1. 2017
 |  Vesmír 96, 6, 2017/1

Lanýž je skutečná kulinářská pochoutka a není moc jiných pochutin, které by byly natolik spojené s luxusem. Mimo ty ilegální snad kaviár. Existují lidé, kteří jsou za lanýže ochotni zaplatit hodně. Jejich cenu si můžete zjistit i na některých burzách. A nejspíš je to víc peněz, než byste za houbu, i když s takovou kulinářskou pověstí, čekali.

Ti, kteří si lanýže dopřávají, nejspíš netuší, že to, co bychom při troše dobré vůle mohli nazvat plodnicí, je ve skutečnosti malá planeta (i ten bramboroidní tvar se zde hodí) osídlená řadou dalších organismů. Pokud máte děti, můžete si vybavit třeba animovaný film Horton, kde hlavní hrdina slon najde v malém smítku cosi, co by mohlo připomínat naši planetu. Animované figurky jsou ovšem oproti obyvatelům lanýže poněkud líbivější. Kromě dalších příbuzných hub, ale i plísní se uvnitř skrývají i živočichové. Nebudu vás dlouho napínat, veverky to nejsou, je to řada bezobratlých – brouci a mouchy (dvoukřídlí). Možná bychom čekali, že to je podobně jako u sukcese na mrtvém těle obratlovce. Ale některé druhy jsou v plodnici již téměř od samého počátku. Samozřejmě se je kulinářský průmysl snaží označit za škůdce. U některých se ale určitě ukáže, že houbě ani chuti nemusí vůbec škodit.

Možná že jeden z důvodů strouhání lanýže je i fakt, že ten, kdo by si dal lanýže celého, by se mohl cítit jako pán tvorstva, který rozhoduje o tom, zda mikrosvět sežrat, či nikoliv. Nastrouhaný lanýž působí mnohem humánněji – podobně jako smetení mravenců na podlahu a jejich následné rozšlapání. Pokud tedy chcete být kulinářsky korektní, lanýže si raději nastrouhejte. Dobrou chuť!

Rosa-Gruszecka A., Fungal Ecology, DOI: 10.1016/j.funeco.2016.10.004

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Jakub Horák

Doc. Jakub Horák (*1979) vystudoval lesnictví a ekologii na České zemědělské univerzitě. Na Fakultě lesnické a dřevařské ČZU v Praze se zabývá především biologickou rozmanitostí.
Horák Jakub

Doporučujeme

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Pavel Potužák  |  1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním

Globální eliminace poliovirů očkováním uzamčeno

Vladimír Vondrejs  |  1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny

Do nitra Etny

Lukáš Krmíček  |  1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.