i

Aktuální číslo:

2018/9

Téma měsíce:

Zde domov můj

Mikrosvět v jednom lanýži

 |  9. 1. 2017
 |  Vesmír 96, 6, 2017/1

Lanýž je skutečná kulinářská pochoutka a není moc jiných pochutin, které by byly natolik spojené s luxusem. Mimo ty ilegální snad kaviár. Existují lidé, kteří jsou za lanýže ochotni zaplatit hodně. Jejich cenu si můžete zjistit i na některých burzách. A nejspíš je to víc peněz, než byste za houbu, i když s takovou kulinářskou pověstí, čekali.

Ti, kteří si lanýže dopřávají, nejspíš netuší, že to, co bychom při troše dobré vůle mohli nazvat plodnicí, je ve skutečnosti malá planeta (i ten bramboroidní tvar se zde hodí) osídlená řadou dalších organismů. Pokud máte děti, můžete si vybavit třeba animovaný film Horton, kde hlavní hrdina slon najde v malém smítku cosi, co by mohlo připomínat naši planetu. Animované figurky jsou ovšem oproti obyvatelům lanýže poněkud líbivější. Kromě dalších příbuzných hub, ale i plísní se uvnitř skrývají i živočichové. Nebudu vás dlouho napínat, veverky to nejsou, je to řada bezobratlých – brouci a mouchy (dvoukřídlí). Možná bychom čekali, že to je podobně jako u sukcese na mrtvém těle obratlovce. Ale některé druhy jsou v plodnici již téměř od samého počátku. Samozřejmě se je kulinářský průmysl snaží označit za škůdce. U některých se ale určitě ukáže, že houbě ani chuti nemusí vůbec škodit.

Možná že jeden z důvodů strouhání lanýže je i fakt, že ten, kdo by si dal lanýže celého, by se mohl cítit jako pán tvorstva, který rozhoduje o tom, zda mikrosvět sežrat, či nikoliv. Nastrouhaný lanýž působí mnohem humánněji – podobně jako smetení mravenců na podlahu a jejich následné rozšlapání. Pokud tedy chcete být kulinářsky korektní, lanýže si raději nastrouhejte. Dobrou chuť!

Rosa-Gruszecka A., Fungal Ecology, DOI: 10.1016/j.funeco.2016.10.004

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Jakub Horák

Doc. Jakub Horák (*1979) vystudoval lesnictví a ekologii na České zemědělské univerzitě. Na Fakultě lesnické a dřevařské ČZU v Praze se zabývá především biologickou rozmanitostí.
Horák Jakub

Doporučujeme

Člověk býložravcem

Člověk býložravcem uzamčeno

František Vyskočil  |  3. 9. 2018
Z dvaceti aminokyselin, které naše tělo potřebuje k vytváření životně důležitých bílkovin, si asi osm neumí vyprodukovat samo. Ještě pár vitaminů...
„Archetyp“ pražské kavárny

„Archetyp“ pražské kavárny

Pavel Janoušek  |  3. 9. 2018
Krásnou literaturu lze číst z mnoha důvodů: ze školní povinnosti, pro zábavu i z potřeby vstoupit při četbě do dialogu s někým, kdo mi může...
Století Československa

Století Československa uzamčeno

Jitka Rychtaříková  |  3. 9. 2018
První světová válka za sebou nechala celosvětovou spoušť, v níž vyhasly miliony životů. Ačkoliv přímé vojenské ztráty v Českých zemích (Čechách,...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné