i

Aktuální číslo:

2018/10

Téma měsíce:

Navigace

Súvisia skládky odpadu s migráciou bocianov?

 |  14. 7. 2016
 |  Vesmír 95, 386, 2016/7

Migrácia vtákov je jedným z najspektakulárnejších predstavení prírody. Častým impulzom ich lokálnych či interkontinentálnych presunov je pokles dostupnosti potravy v určitých častiach roka. Migrácia vtákov, predovšetkým diaľková, však nie je jednoduchou záležitosťou – jednak ich stojí množstvo fyzických síl a tukových zásob, jednak vcelku riskujú, že ich cestou napadne nejaký predátor či zastrelí stredomorský domorodec. Dĺžka migračnej trasy môže predstavovať kompromis medzi námahou vynaloženou na migráciu a výhodnosťou toho-ktorého potravného zdroja. Neobyčajne veľkú flexibilitu dĺžky migračnej trasy, ktorá pravdepodobne súvisí s potravnými zdrojmi, podarilo sa nedávno doložiť pri mladých jedincoch klasického diaľkového migranta, bociana bieleho (Ciconia ciconia), obývajúcich krajinu od Gibraltáru až po strednú Áziu. Kým mladé bociany z Ruska, Poľska či Grécka sú verné tradičnej migračnej trase až na južný cíp Afriky, vtáky zo Španielska, Nemecka a Tuniska sa zastavujú už v blízkosti južnej hranice Sahary, v oblasti Sahelu. Ešte väčším extrémom sú však jedince z Arménska potulujúce sa len vo vzdialenosti niekoľko sto kilometrov od hniezdisk, a hlavne uzbecké bociany, ktoré dokonca ani nijako výrazne nemigrujú. Autori štúdie zistili, že so skracovaním migračných trás by mohla súvisieť ľudská činnosť v podobe vytvárania nových energeticky bohatých zdrojov potravy. Niektoré nemecké bociany si z tohto dôvodu robia prestávku na skládkach odpadu v Maroku, jedince z Uzbekistanu sa pre zmenu cez zimu pravdepodobne prikrmujú na miestnych rybích farmách. Z hľadiska bocianov je to, zdá sa, veľmi prospešné – jedince s kratšími presunmi majú vyššiu šancu na prežitie zimy ako vtáky znášajúce útrapy ďalekého presunu. Zatiaľ však nevieme odhadnúť, aké dôsledky môže mať absencia bocianov v tradičných zimoviskách, kde patria medzi významných konzumentov väčšieho hmyzu, rýb, žiab a ďalších menších stavovcov.

Flack A. et al., Sci. Adv., DOI: 10.1126/sciadv.1500931

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Peter Mikula

Peter Mikula (*1990) je študentom doktorského programu na katedre zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Prahe. V súčasnosti sa zaoberá makroekológiou vtáčieho spevu.

Doporučujeme

Vlaštovka extrémista

Vlaštovka extrémista

Jaroslav Cepák, Petr Klvaňa  |  10. 10. 2018
Díky satelitní telemetrii se podařilo odhalit vpravdě neuvěřitelné výkony některých ptačích druhů. Nejznámějším je zřejmě osmidenní nonstop let...
Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Staří mořeplavci prý určovali polohu své lodi podle hvězd. Tato rozšířená romantická představa je ale nesprávná. Metoda astronavigace nikdy nebyla...
Jak se neztratit na moři

Jak se neztratit na moři

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Dle znamenitého pozorování Slunce a Měsíce shledávám naši zeměpisnou délku 178° 18' 30" západně od Greenwiche. Zeměpisná délka dle logu je 175°...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné