i

Aktuální číslo:

2021/5

Téma měsíce:

150 let Vesmíru

Bičíky bakteriálních siláků

 |  5. 5. 2016
 |  Vesmír 95, 257, 2016/5

Bakterie Campylobactern jejuni, způsobující otravy jídlem, dokáže proniknout vysoce viskózním hlenem pokrývajícím střevní stěnu, v němž jiné bakterie beznadějně uvíznou. Jak to dělá? Elektronová kryotomografie umožnila vytvořit nebývale detailní 3D modely proteinových motorů pohánějících bičíky různých druhů (na obr. zleva Salmonella, Vibrio, Campylobacter). Ukázalo se, že se liší počtem i prostorovým uspořádáním statorů, což má vliv na točivý moment. Pochopení rozdílů umožní vývoj léků vyřazujících z provozu pohybový aparát konkrétního bakteriálního druhu.

Beeby M. a kol., PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1518952113

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Jaké to je být fanouškem

Jaké to je být fanouškem

Dan Bárta  |  3. 5. 2021
Jsem ročník 1969. Poprvé jsem uviděl Vesmír na stole v kuchyni u svého spolužáka z gymplu v půlce osmdesátek. Na mou nejapnou otázku, jestli „jede...
Složitá jednoduchost virů

Složitá jednoduchost virů uzamčeno

Ivan Hirsch, Pavel Plevka  |  3. 5. 2021
Místo tradičního redakčního rozhovoru tentokrát nabízíme dialog virologů dvou generací a odlišných specializací, Ivana Hirsche a Pavla Plevky.
Časy Vesmíru

Časy Vesmíru

Tomáš Hermann  |  3. 5. 2021
První číslo Vesmíru vyšlo 3. května 1871, časopis tedy letošním květnovým číslem slaví 150. narozeniny. Při cestě do jeho historie můžeme za...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné