i

Aktuální číslo:

2019/11

Téma měsíce:

Ceny Neuron

Bičíky bakteriálních siláků

 |  5. 5. 2016
 |  Vesmír 95, 257, 2016/5

Bakterie Campylobactern jejuni, způsobující otravy jídlem, dokáže proniknout vysoce viskózním hlenem pokrývajícím střevní stěnu, v němž jiné bakterie beznadějně uvíznou. Jak to dělá? Elektronová kryotomografie umožnila vytvořit nebývale detailní 3D modely proteinových motorů pohánějících bičíky různých druhů (na obr. zleva Salmonella, Vibrio, Campylobacter). Ukázalo se, že se liší počtem i prostorovým uspořádáním statorů, což má vliv na točivý moment. Pochopení rozdílů umožní vývoj léků vyřazujících z provozu pohybový aparát konkrétního bakteriálního druhu.

Beeby M. a kol., PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1518952113

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Sekvenační data pomáhají odhalit globální rozšíření hub

Sekvenační data pomáhají odhalit globální rozšíření hub

Petr Baldrian  |  14. 11. 2019
Pokud vezmeme v úvahu, kolik dat získaných sekvenačními metodami (tzv. high-throughput-sequencing) je v současné době k dispozici, je možné se...
Probouzení nesmrtelnosti

Probouzení nesmrtelnosti

Marek Janáč  |  11. 11. 2019
Nesmrtelnost – věčná touha a hybatelka dějin života na planetě Zemi. V biologickém slova smyslu žene k plození potomstva, ve smyslu duchovním k...
Zabití ekonomikou

Zabití ekonomikou

Lucie Kalousová  |  11. 11. 2019
„Silná ekonomika vám může zlomit srdce,“ napsal v roce 2007 americký ekonom Christopher Ruhm. [1] Narážel tím na dobře zdokumentovaný paradox...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné