Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Historie vzájemných styků

 |  9. 7. 2015
 |  Vesmír 94, 380, 2015/7

Propojení Severní a Jižní Ameriky Panamskou šíjí umožnilo suchozemským organismům migrovat mezi kontinenty a naopak zabránilo šíření mořských živočichů z Karibského moře do Tichého oceánu a zpět. Dosud se předpokládalo, že pevninský most mezi oběma kontinenty vznikl před 3,5 milionu let. Molekulárněgenetická analýza fosilních organismů však prokázala, že k šíření pozemních a oddělení mořských druhů došlo podstatně dříve. Pro suchozemské živáčky se počátek vzájemné výměny odhaduje na 6–7 milionů let, pro ukončení mezimořské migrace na 23–24 milionů let. Spolu se současnými geologickými důkazy pro časnější vyzdvižení pevnin poukazují tyto výsledky na poněkud jiný biogeografický vývoj americké bioty. (doi: 10.1073/pnas.1423853112)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...