Ptáci bufeťáci
| 3. 12. 2015Ptáci se běžně přiživují u lidí – třeba z popelnic a odpadkových košů, ale i ze zbytků přímo z talířů v otevřených restauracích. Švédští badatelé zjišťovali, které druhy ptáků se vyskytují v restauracích v městském a venkovském prostředí. Celkem napočítali 13 druhů neplatících hostů. Samých běžných, žádné ohrožené. I když vrabci domácí a polní a konipasi bílí jsou v Evropě na ústupu a v restauracích na venkově byli častí. To je jistě cesta k jejich ochraně. Ve městě převládali krkavcovití, zejména kavka, dále pak holub a vrabec domácí. Na vsi občas dominovala koňadra.
Hustota vrabců domácích někdy přesahovala 200 minutoptáků za hodinu na 100 m2. Až 100 minutoptáků dosahovala kavka. Konipasi byli častí, ale v malém počtu jedinců. Vrány, havrani, pěnkavy a rackové tří druhů se vyskytli jen lokálně. Oba druhy vrabců se neživily nikdy v jedné a téže restauraci. Ostatní druhy se vyskytly spolu, ale dominantní byl vždy jeden druh. Efektivita odstraňování zbytků jídla ptáky přes den byla prý úchvatná. Na hlodavce se už nedostalo, jedině až z nového jídla večer.
V uvedeném článku je navíc tabulka shrnující všechny známé komenzální asociace ptáků s primáty. Ptáci se přiživují u lvíčků, tamarínů, malp, gueréz a mnoha dalších; vzácně u goril. (Biodiversity Data Journal 3: e6360, 2015)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [255,04 kB]