Včely zlepšují kvalitu jahod
| 12. 6. 2014Včely svým opylováním nejen zvyšují úrodu ovoce (a jiných plodin), ale také zlepšují jeho kvalitu – alespoň u jahod to platí zaručeně. Jahodník opylují včely i další opylovači, ale také vítr a běžně dochází i k samoopylení. Vyloučit působení kteréhokoli z těchto faktorů lze velmi snadno. Květy je například možné zakrýt plastovou nádobkou a vyloučit působení větru; lze je také obalit síťovinou, která zamezí přístupu opylovačů, ale propustí proudící vzduch. Pomocí takto zaopatřených jahodníků se podařilo prokázat, že exempláře opylené včelami plodí v průměru těžší a červenější ovoce, jež má vyšší obsah cukrů a některých kyselin. Opylovači zřejmě mají vliv na hormonální růstové regulátory, které zlepšují kvalitu ovoce. (Proc. R. Soc. B 281, 2014)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [306,56 kB]