Co dokáže o stonožkách prozradit plynový chromatograf?
| 12. 6. 2014Mastné kyseliny jsou široce rozšířenými látkami, které se vyskytují v organismech ve značném množství. Jsou hlavní součástí obsahu tukových tkání, jelikož lipidy jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Některé mastné kyseliny jsou syntetizovány jen ve specifické skupině organismů, jejich přítomnost v tělech jiných druhů nám proto naznačuje potravní vztah. Mastné kyseliny z potravy obvykle nejsou příliš modifikovány a jsou jednoduše inkorporovány do tukového tělesa ve formě neutrálních lipidů. Proto mohou být tyto kyseliny v rukou ekologů významnou pomůckou pro odhalování potravních řetězců a potravních strategií jednotlivých druhů živočichů.
V půdě existují dva hlavní potravní kanály podle převažujícího biochemického rozkladu opadu – houbový a bakteriový. Zda se toto rozčlenění potravních kanálů odráží i v potravním spektru predátorů, se rozhodli zjistit půdní biologové z Německa při studiu potravních nik čtyř druhů stonožek. Zajímalo je, jak se liší potravní spektrum jednotlivých druhů, zda se mění v průběhu jejich života, během roku a zda se mění v průběhu sukcese celého společenstva. V různě starých bučinách v létě, na podzim a v zimě nachytali stonožky a analyzovali profil jejich mastných kyselin pomocí plynové chromatografie. Analýza se týkala dvou druhů rodu Lithobius a dvou zemivek různých rodů.
Sledujte nás na sociálních sítích