Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Výměšky tukové tkáně a jejich náhražky v boji proti diabetu

 |  10. 4. 2014
 |  Vesmír 93, 199, 2014/4

Tuková tkáň bývá všeobecně považována za nepříliš estetické úložiště přebytečné energie. Pozorný čtenář Vesmíru ale ví, že tím její role zdaleka nekončí. Tukové buňky (adipocyty) jsou ve skutečnosti čilými výrobci celé řady tkáňových hormonů (zjednodušeně označovaných za adipokiny), které mohou ovlivňovat řadu tělních orgánů. Už počátkem devadesátých let rozvířil vody objev leptinu (látky dlouhodobě tlumící apetit, leptos znamená řecky „hubený“, viz také Vesmír 76, 133, 1997/3). Za normálních okolností každý nárůst tukové tkáně zvedá i hladiny leptinu v krvi, a tím signalizuje do mozku, že je třeba jíst méně. Myšky s narušeným genem pro leptin nebo jeho receptor žerou bez omezení a obludně tloustnou. Bohužel naděje na využití leptinu v lékařské praxi se ukázaly jako liché. Obézní pacienti jsou většinou k leptinu necitliví, a dodatečné podávání leptinu jim proto nijak zvlášť nepomáhá.

Nyní vidíte 25 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph. D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Na Stockholmské univerzitě se v současnosti zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné