Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/10

Téma měsíce:

Konzervace

Obálka čísla

Výměšky tukové tkáně a jejich náhražky v boji proti diabetu

 |  10. 4. 2014
 |  Vesmír 93, 199, 2014/4

Tuková tkáň bývá všeobecně považována za nepříliš estetické úložiště přebytečné energie. Pozorný čtenář Vesmíru ale ví, že tím její role zdaleka nekončí. Tukové buňky (adipocyty) jsou ve skutečnosti čilými výrobci celé řady tkáňových hormonů (zjednodušeně označovaných za adipokiny), které mohou ovlivňovat řadu tělních orgánů. Už počátkem devadesátých let rozvířil vody objev leptinu (látky dlouhodobě tlumící apetit, leptos znamená řecky „hubený“, viz také Vesmír 76, 133, 1997/3). Za normálních okolností každý nárůst tukové tkáně zvedá i hladiny leptinu v krvi, a tím signalizuje do mozku, že je třeba jíst méně. Myšky s narušeným genem pro leptin nebo jeho receptor žerou bez omezení a obludně tloustnou. Bohužel naděje na využití leptinu v lékařské praxi se ukázaly jako liché. Obézní pacienti jsou většinou k leptinu necitliví, a dodatečné podávání leptinu jim proto nijak zvlášť nepomáhá.

Nyní vidíte 25 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Michal Anděl  |  30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl  |  30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame uzamčeno

Anna Imbert Štulc  |  30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...