Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Ad Závojenka olovová

Vesmír 93, 92, 2014/2
 |  6. 11. 2014
 |  Vesmír 93, 605, 2014/11

„Závojenka olovová je podle všech houbařských příruček smrtelně jedovatá houba...“, tvrdí autoři hned v první větě. Pohled do relevantních atlasů však ukáže, že houba je popisována jako prudce jedovatá nebo jedovatá, což si dovoluji vnímat jako podstatný rozdíl.

Uváděné koncentrace mědi, které autoři hodnotí jako vysoké (64,8 mg/g), neodpovídají hodnotě uvedené v originálním článku (M. Tuzen et al.: Food Control 18, 806–810, 2007). Tam je sice stejná číselná hodnota, ale vyjádřená jako μg/g sušiny (mikrogramů na gram). Tato hodnota není vysoká, ale úplně normální – já sám mám výsledek okolo 25 ug/g pro stejný druh z lokality poblíž Dymokur. Ověřovat údaje o mimořádné bioakumulaci rtuti nemohu, ale pochybuji o nich. Obávám se, že autoři jen nalezli závojenku v databázi článků (www.tandfonline.com/doi/full/10.1081/ESE-120002833#.VDLvfxbFnh8), ale akumulační schopnosti jiných druhů s ní nesrovnávali. Jistě jsou mnohem efektivnější akumulátoři rtuti – např. saprotrofní druhy. […]

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie

O autorovi

Jan Borovička

RNDr. Jan Borovička, Ph.D., (*1979) biogeochemik a mykolog, pracovník Geologického ústavu a Ústavu jaderné fyziky AV ČR. Zaměřuje se na interakce velkých hub (makromycetů) a půdního prostředí, zejména na jejich roli v geochemii stopových prvků, s využitím izotopických a speciačních analýz. Dále se věnuje taxonomii a ekologii velkých hub a mykofloristice.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...