mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Už vím, co činí člověka šťastným

 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 6, 2014/1

Karel Janeček, úspěšný matematik a byznysmen, mnoho peněz vydělává, ale mnoho také dává. Podporuje vědce, bojovníky proti korupci a tvrdí: Racionální člověk bez citů není úplný a citový člověk bez rozumu může být i nebezpečný.

Kdy jste si uvědomil, že máte pro matematiku zvláštní vlohy a že ji chcete studovat?

Už v pěti letech jsem miloval logické hrátky, bavilo mne přemýšlení o číslech. To, že mám talent, bylo jasné hned na základní škole a já také od první třídy doma hlásal, že chci na matematickou školu. Rodiče mě však dali nejdřív na jazykovku, až na gymnáziu jsem se ocitl v matematické třídě. Matfyz byla pak jasná volba.

Proč ne třeba ČVUT?

Mne bavily teoretické úlohy, pravděpodobnosti, tedy čistá teorie. I když mě aplikace tehdy vůbec nelákaly, nakonec dopadlo všechno jinak – za své úspěchy vděčím právě aplikované matematice a dnes mě baví velice.

Kdy jste z jistil, že vás nepřitahuje jen věda, ale že se dá matematikou také dobře vydělat?

Postupně. V devadesátých letech přišla privatizace, mě začaly zajímat akcie, což souviselo s matematikou jen nepřímo. Pak jsem napsal software pro hru blackjack – a tehdy jsem využil matematiku k prvním výdělkům. V roce 1999, po ukončení studia Matfyzu jsem začal pracovat v jednom hedgeovém fondu, tam už jsem svůj obor naplno aplikoval v praxi.

O vás se ale říká, že první peníze jste vydělal v kasinu, nikoli za software.

Chtěl jsem si ověřit, že knihy o blackjacku mluví pravdu, a napsal jsem program pro blackjack, který dělá Monte Carlo simulace. Po ověření jsem začal hrát, zpočátku jen o malé částky. Zároveň jsem přes internetové diskuse zjistil, že můj software byl opravdu povedený. Byl nejrychlejší na světě, téměř desetkrát rychlejší než druhý nejlepší program konkurence. A rychlost byla v tehdejší době, tedy v roce 1995, kritická. Začal jsem jej prodávat, a tím si vydělal trochu víc peněz, asi pět tisíc dolarů. S nimi jsem šel znovu hrát, ale měl jsem smůlu. Moje první zkušenost s většími penězi byla tedy totální prohra.

Nyní vidíte 11 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...