mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Největší Čech je Moravan Polášek

Mapování populační struktury Česka pomocí rozmístění příjmení
 |  7. 2. 2013
 |  Vesmír 92, 88, 2013/2

Tak jako jinde se i v naší populaci několik málo příjmení velmi často opakuje, zatímco drtivá většina z více než 360 tisíc evidovaných jmen (uvažujeme-li zvláště mužské a ženské varianty téhož příjmení) je zastoupena řídce.

Naprostá většina příjmení je zároveň územně koncentrována. Platí to i o těch nejčetnějších, byť ty se koncentrují v rámci rozsáhlejších území. To tolik nevnímáme, neboť o rozmístění příjmení máme nutně nereprezentativní povědomí, které je omezeno zejména na naše blízké okolí. Vzácností jsou naopak rovnoměrně rozmístěná příjmení.

Prostorové rozrůznění příjmení je podmíněno rozdíly v praktikách pojmenovávání, minulými migracemi a mnoha dalšími historickými, geografickými, demografickými a jinými vlivy. Díky jejich spolupůsobení dnes můžeme informaci obsaženou v kombinaci příjmení a četnostech jejich výskytu považovat za unikátní kód populace každého místa a regionu. Příjmení jsou součástí jazyka a v leckterých z nich jsou obsaženy přímé či nepřímé informace o etnicitě; jejich variabilita odráží etno-kulturní strukturu dané populace.1) Obdobně jako Y-chromozom se příjmení zpravidla dědí po otci, a proto jsou i přes řadu rušivých vlivů a podstatně kratší historii studována jako nepravý genetický znak, jehož variabilita může odrážet určité aspekty biologické (geneticko-genealogické) struktury populace.2) Pokud připustíme, že etno-kulturní a populačně-biologická variabilita spolu mohou souviset a především se určitým způsobem „překrývat“ v prostoru,3) může hodnocení rozmístění příjmení zprostředkovaně zachycovat celkovou populační strukturu.

Zjevná příbuznost příjmení

Zejména v menších obcích můžeme typická místní příjmení dobře identifikovat na hřbitovech, kde se mnohdy nápadně opakují náhrobky s několika specifickými jmény. Lze předpokládat, že nositelé těchto jmen se v okolí potkávají již po generace. U takových příjmení lze proto očekávat vyšší pravděpodobnost, že jsou vzájemně nějakým způsobem příbuzná. Byť alespoň občas patrně nezůstalo jen u potkávání, není zde nutně uvažována příbuznost rodová. Jde o vyšší pravděpodobnost, že nositelé těchto příjmení (pozn. red.: rozdílných) sdílejí určité společné znaky, podle nichž bývají lidské populace územně strukturovány.

Nyní vidíte 25 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Josef Novotný

Doc. RNDr. Josef Novotný, Ph.D., (*1976) působí na katedře sociální geografie a regionálního rozvoje PřF UK. V posledních letech se zabývá tématy, jako jsou environmentální sanitace v zemích globálního Jihu, fyzická expanze světových měst, mezinárodní migrace a další.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...