Kravské mléko ztratilo bílkovinu vyvolávající alergie
| 10. 1. 2013Genoví inženýři z novozélandské biotechnologické firmy AgResearch získali skot, jehož mléko postrádá bílkovinu beta-laktoglobulin.
Zatím si nikdo tohle mléko v mlékárně nekoupí. Potenciálními zákazníky by však mohli být výrobci náhradní výživy pro kojence. Výrazně by se tím snížilo riziko vzniku alergie na kravské mléko.
Hon na mléko nevyvolávající alergii
Kravské mléko používané k výrobě náhražek mateřského mléka obsahuje beta-laktoglobulin. Mateřské mléko však tuto bílkovinu postrádá. Imunitní systém kojenců proto někdy reaguje na beta-laktoglobulin skotu podrážděně. U dětí, které nebyly kojené, ale dostávaly náhradní výživu z kravského mléka, se pak vyvine alergická reakce. Po požití kravského mléka nebo mléčných výrobků trpí nevolností, průjmy a zvrací. Vědci se snažili cíleným zásahem do dědičné informace skotu vyblokovat gen pro beta-laktoglobulin a získat kravské mléko bez bílkoviny vyvolávající alergii. Dlouho se jim to však nedařilo, protože nedokázali na gen řádně zacílit.
Gen si můžeme představit jako originál dokumentace pro výrobu konkrétní bílkoviny. Podle instrukce genu se vytvářejí v jádru buňky molekuly ribonukleové kyseliny (RNA), které fungují podobně jako nakopírované dílenské výrobní výkresy. Jsou z jádra buňky posílány v mnoha výtiscích do ribozomů v cytoplazmě. Ribozomy fungují jako dílny, kde jsou z aminokyselin podle „výrobních výkresů“ RNA kompletovány bílkovinné molekuly.