mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Ad Vesmír 11/2011

 |  12. 1. 2012
 |  Vesmír 91, 6, 2012/1

Po přečtení tohoto čísla časopisu jsem si znovu uvědomil, že v poslední době čtu časopis stylem „od začátku do konce“. Skutečně mě dokáže zaujmout podstatně více článků, a to s různým tématem a obsahem. Vynechám skutečně jen málokterý.

Osobně vidím podstatu tohoto posunu v tom, že se změnil styl publikování článků, který je srozumitelnější odborně průměrným čitatelům (jako jsem já), ale troufnu si tvrdit i těm, kteří v přírodních vědách mají i nižší stupeň vzdělání. Možná, že na „zpřístupnění“ vědeckých názorů a poznatků může být i opačný názor, ale mě osobně větší čtivost (a tím pádem i atraktivita) Vesmíru prospívá, stejně jako studentům na naší škole.

Jako další změnu vnímám i to, že se redakční radě daří vybírat i témata bližší obyčejnému lidskému životu a autorům pak volit i poutavější názvy svých článků a příspěvků.

Za velmi dobré považuji také dvoustránky uprostřed časopisu, např. v poslední době o červených krvinkách, exotických formách uhlíku, o ledu nebo o vymírání organismů a změnách biodiverzity.

Proto bych chtěl redakci a redakční řadě poděkovat a pochválit je za tento výsledek, který vnímám (a předpokládám, že nejsem sám).

S přáním dalších kvalitních a čtivých čísel Vesmíru.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Jiří Mach

 

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...