Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ad Vesmír 11/2011

 |  12. 1. 2012
 |  Vesmír 91, 6, 2012/1

Po přečtení tohoto čísla časopisu jsem si znovu uvědomil, že v poslední době čtu časopis stylem „od začátku do konce“. Skutečně mě dokáže zaujmout podstatně více článků, a to s různým tématem a obsahem. Vynechám skutečně jen málokterý.

Osobně vidím podstatu tohoto posunu v tom, že se změnil styl publikování článků, který je srozumitelnější odborně průměrným čitatelům (jako jsem já), ale troufnu si tvrdit i těm, kteří v přírodních vědách mají i nižší stupeň vzdělání. Možná, že na „zpřístupnění“ vědeckých názorů a poznatků může být i opačný názor, ale mě osobně větší čtivost (a tím pádem i atraktivita) Vesmíru prospívá, stejně jako studentům na naší škole.

Jako další změnu vnímám i to, že se redakční radě daří vybírat i témata bližší obyčejnému lidskému životu a autorům pak volit i poutavější názvy svých článků a příspěvků.

Za velmi dobré považuji také dvoustránky uprostřed časopisu, např. v poslední době o červených krvinkách, exotických formách uhlíku, o ledu nebo o vymírání organismů a změnách biodiverzity.

Proto bych chtěl redakci a redakční řadě poděkovat a pochválit je za tento výsledek, který vnímám (a předpokládám, že nejsem sám).

S přáním dalších kvalitních a čtivých čísel Vesmíru.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Jiří Mach

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...