Jak rychleji vystřízlivět
| 7. 4. 2011Neškodný prostředek, který by urychlil odbourávání alkoholu v lidském organismu, je snem leckterého řidiče. Dosavadní prostředky však nejsou ani neškodné, ani účinné. Kwang-il Kwon a jeho kolegové na jihokorejské Chungnam National University v Daejeonu zjistili, že odbourávání alkoholu urychlí, jestliže je v alkoholickém nápoji rozpuštěn kyslík. Test prováděli na skupině dobrovolníků (30 mužů a 19 žen), kteří vypili nápoj, obsahující 19,5 objemových procent alkoholu. V některých nápojích byl rozpuštěn kyslík v koncentraci 8, 20 nebo 25 ppm. Trvalo průměrně 5 hodin, než pokusným osobám klesla hladina alkoholu v krvi na nulu. U těch, kteří vypili nápoj s 20 ppm kyslíku, se tato doba zkrátila v průměru o 23 minut a po vypití nápoje s 25 ppm kyslíku dokonce o 27 minut. (Alcoholism: Clinical & Experimental Research, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1530-0277.2010.01155.x/pdf). Jihokorejští výzkumníci se domnívají, že obohacování alkoholických nápojů kyslíkem by umožnilo lidem rychlejší vystřízlivění a ve svém důsledku by to mohlo snížit počet nehod pod vlivem alkoholu. Mluvčí Britské lékařské společnosti však byl méně tolerantní, když prohlásil: „Nechceme, aby lidé pili víc jen proto, že rychleji vystřízliví.“
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [288,74 kB]