Aktuální číslo:

2018/12

Téma měsíce:

Jednotky SI

Nemoci z blahobytu a strava – Čínská studie

T. C. Campbell, T. M. Campbell: Čínská studie (Výživa jako základ uchování a zlepšení zdraví, tělesné kondice i duševních schopností) Svítání plus, Hradec Králové 2011, 398 stran, 2. vyd.
 |  3. 11. 2011
 |  Vesmír 90, 662, 2011/11

Kniha nabízí čtenářům mnoho zajímavých a podstatných informací o vztahu výživy a zdraví, které vyplynuly z výzkumu obrovského rozsahu provedeného v Číně v průběhu posledních dvaceti let. Výsledky této největší dietologické studie všech dob nám pomohou uchovat si a zlepšit své zdraví, tělesnou kondici i duševní schopnosti. Dozvíme se tedy, jak můžeme sami ovlivnit délku svého pobytu na světě, jak zařídit, abychom my a naši blízcí byli zdraví a rozumní až do jeho konce.

Ze srozumitelně a čtivě napsaných výkladů doplněných mnoha tabulkami, grafy a fotografiemi si čtenáři mohou utvořit představu o tom, proč bychom měli jíst určitá jídla a proč se máme jiným raději zdaleka vyhnout. Kromě výsledků výzkumu obsahuje kniha podrobné popisy a rozbory teoretických úvah, pokusů ve zkumavkách a na zvířatech, výsledky jejich ověřování na Američanech a vše, co předcházelo a souvisí s čínskou studií včetně pohledu na přístup představitelů potravinářského a farmaceutického průmyslu k našemu zdraví.

Co se týká našeho zdraví, za mnohé může naše snídaně, oběd a večeře. Co však je správná, zdravá strava? Články psané na toto téma dnes nacházíme v řadě časopisů, příruček, knih. Jejich obsah je různorodý, mnohé rady si často odporují či se navzájem vylučují. Reklamy ve sdělovacích prostředcích jsou většinou matoucí, jejich cílem je spíše prodat zboží než zlepšit zdraví obyvatelstva země.

Máme jíst hodně masa, vajec a mléčných výrobků, nebo je pro nás lepší rostlinná strava? Měli bychom tělu dodávat vitaminy, a které? A jsou zdravé doplňky stravy tolik protežované sdělovacími prostředky? Existuje účinná a levná cesta, jak se vyhnout určitým nemocem či jak je zastavit? Odpovědi nejen na tyto otázky nabízí kniha Čínská studie.

V pořadí třetí nejčastější příčinou úmrtí ve Spojených státech je léčebná péče. Děti s rakovinou jater pocházejí z dobře vyživovaných, bohatých rodin. Výzkum prokázal, že strava s nízkým obsahem bílkovin omezuje vznik a růst nádorů. Tzv. nemoci blahobytu (srdeční choroba, rakovina, mozková mrtvice, Alzheimerova choroba, obezita či diabetes) jsou v tradičních kulturách, kde lidé konzumují neupravenou rostlinnou stravu, např. ve venkovských oblastech Číny, relativně neznámé.

Důkazy shromážděné v této knize vědci z celého světa ukazují, jaká strava je účinná při prevenci a léčbě nejen těchto nemocí, ale i u šedého zákalu, makulární degenerace, kognitivních dysfunkcí, roztroušené sklerózy, osteoporózy a dalších nemocí.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Eva Dědková

 

Doporučujeme

Tanec mezi pravděpodobnostmi

Tanec mezi pravděpodobnostmi

Ondřej Vrtiška  |  3. 12. 2018
Forenzní genetička Halina Šimková donedávna v Kriminalistickém ústavu Praha analyzovala DNA a pomáhala odhalovat vrahy, násilníky a zloděje. To ji...
Sedm základních kamenů

Sedm základních kamenů

Ivan Boháček  |  3. 12. 2018
Začalo to metrem. Ve dnech, kdy jde toto číslo Vesmíru do tiskárny, probíhá ve Versailles 26. konference pro váhy a míry (CGPM, Conférence...
Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

O resveratrolu jsme léta slýchali ve spojitosti s příznivými účinky pití červeného vína či s tzv. francouzským paradoxem. Pak se objevily zprávy,...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné