Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

500 let vynálezce rovnítka

 |  9. 9. 2010
 |  Vesmír 89, 508, 2010/9

Matematické symboly zpravidla zůstávají „majetkem“ matematiků, ale neplatí to o všech. Asi nejdál mimo území matematiky, dokonce dál než symboly + nebo −, se dostala značka pro rovnost = alias „rovnítko“, a právě ono letos slaví určité výročí.

Přesně před půl tisíciletím se totiž narodil jeho „vynálezce“, lékař, matematik, v mládí také hudebník a celý život přesvědčený Walesan Robert Recorde (1510–1558). V jeho životopisu máme sice bohužel mezery, není například známo přesné datum jeho narození, ví se však, že v letech 1525–1531 studoval Oxfordskou univerzitu, přesněji All Saints College (neznáme ovšem přesný obor), a po vystudování zde působil.

Znaménko, kterým vstoupil do dějin, použil v tištěné práci poprvé v roce 1557, kdy vyšla jeho kniha The Whetstone of Witte. Dvě vodorovné čárky nad sebou, které pro označení rovnosti zvolil, měly svůj symbolický smysl – jsou obě stejně dlouhé. Nevypadaly ale tak docela jako dnešní symbol – byly asi čtyřikrát delší.

Recordův „objev“ sice nezapadl, ale masově se ještě dlouho neužíval. Ostatně nových matematických knih tehdy nevycházelo mnoho, a pokud ano, šlo vesměs o komentáře k antickým autorům nebo o spisy, v kterých se autoři bez rovnítka obešli. Znovu se symbol = objevil v tisku až v letech 1618 a 1631, kdy ho použil Angličan William Oughtred (k jehož zásluhám patří kromě jiného vynález logaritmického pravítka).

Dnešnímu čtenáři to připadá až neuvěřitelné, ale formální symbolika se v matematických textech objevuje opravdu až od 16. století a soustavněji ještě o století později. Do té doby se matematické vztahy popisovaly slovy a běžná matematická věta zněla jako dost rozvláčné vyprávění. Začali s tím Řekové (asi všichni jsme slyšeli Pythagorovu větu jako vyprávění o čtvercích), první knihu se znaménkem + pro sčítání použil až chebský rodák Johann Widmann v roce 1489 a ještě v sedmnáctém století Pierre de Fermat zapsal svou slavnou „Velkou větu“ jako odstavec o několika řádcích, v kterém se místo třetí a čtvrté mocniny vyskytují slova jako „krychle“ a „čtvercočtverec“.

V těchto souvislostech není „vynález“ rovnítka před polovinou šestnáctého století nijak opožděný a připomenout si výročí narození jeho autora je docela namístě.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Matematika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Mareš

Prof. RNDr. Milan Mareš, DrSc., (*1943) vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK. V Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i., se zabývá teorií rozhodování a teorií fuzzy množin. V letech 1993–1997 byl členem Akademické rady AV ČR. Je autorem knihy Slova, která se hodí aneb Jak si povídat o matematice, kybernetice a informatice (Academia, Praha 2006), a knihy Příběhy matematiky (nakladatelství Pistorius, Praha 2008).

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...