Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Polyacetyleny nejsou k smíchu

 |  11. 2. 2010
 |  Vesmír 89, 75, 2010/2

Sardonický úsměv nemá nic společného s kladnými pocity, radostí a veselostí. Medicína tímto termínem označuje křečovité stažení lícních svalů odhalující zaťaté zuby, k němuž dochází například při epileptickém záchvatu nebo při tetanu. V obecném jazyce pak značí úsměv nepřirozený a křečovitý, úšklebek, grimasu, jež vyjadřuje zklamání a bolest. Jméno získal už za starověku, kupodivu opravdu podle Sardinie. Ke zvyklostem jejích původních obyvatel patřilo rituální zabíjení seniorů a slabých členů společnosti, kteří se o sebe nedokázali sami postarat. Nešťastníka omámili bylinami, a poté jej svrhli ze skály nebo ubili. Podle toho, jak otravu sardonickými bylinami popsali římští historikové, šlo nejspíš o haluchy (rostliny rodu Oenanthe) z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Do jejich příbuzenstva patří mnohé užitkové rostliny (třeba mrkev, petržel, celer, kmín), ale i nejeden jedovatý plevel (například bolehlav či bolševník). Jedy haluch jsou polyacetyleny, zajímavé a poněkud nestálé látky s několika trojnými vazbami. Působí na GABAA receptory a ovlivňují propustnost kanálů pro sodné a vápenaté ionty v buněčné membráně. Některé účinkují již v koncentracích pod jeden mikromol na litr (0,25 mg∕ l). Intoxikace nejdřív připomíná opilost (jméno Oenanthe pochází z řeckých základů oinos = víno, anthos = květ), je doprovázena křečovitými stahy svalových skupin a může vést až k zástavě dechu. Na rozdíl od mnoha jiných přírodních toxických látek na sebe polyacetyleny nijak neupozorní. Naopak Oenanthe crocata, která pravděpodobně byla onou antickou sardonickou rostlinou a bývá příčinou náhodných otrav i dnes, je nasládlá a má příjemnou vůni. (Appendino G. et al.: J. Nat. Prod. 72, 962–965, 2009)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK.V Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze se zabývá flavonoidy a steroidy. Podílel se na vývoji řady imunoanalytických metod pro tyto látky ve formátech RIA, ELISA a DELFIA.

Doporučujeme

Člověk páchne *alkoholem

Člověk páchne *alkoholem audio

Jaroslav Petr  |  5. 8. 2018
Že pach lidského těla „vyrábějí“ bakterie, se ví už relativně dlouho. Některé mechanismy tohoto procesu jsou ale dosud stále tajemstvím. Britští...
Do světa a zase zpět

Do světa a zase zpět

Eva Bobůrková  |  31. 7. 2018
Mladý lékař Karel Kieslich o sobě říká: „Splňuji archetyp českého Honzy“. Studuje totiž na University College v Londýně, chtěl by ve světě...
Zahalená Venuše

Zahalená Venuše uzamčeno

Jan Veselý  |  16. 7. 2018
Snímky pořízené ve viditelném a infračerveném oboru kamerou VIRTIS sondy Venus Express zachycují pozoruhodná oblaka v nejvyšších vrstvách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné