Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Máme naději v hnědém tuku?

 |  23. 7. 2009
 |  Vesmír 88, 438, 2009/7

Dosavadní léčba obezity fyzickou námahou a dietou sice jisté výsledky poskytuje, ale nejsou dlouhodobé. Obvykle se po skončených „kúrách“ nadváha vrací. Přitom máme v těle tkáň, která produkuje teplo a mohla by pomoci. Je to hnědý tuk. Ten mají hlodavci a lidští novorozenci mezi lopatkami i na jiných místech. Je bohatý na organely zvané mitochondrie, které po určité biochemické stimulaci netvoří zásobní živiny, ale naopak teplo. Přítomnost hnědého tuku byla moderními zobrazovacími metodami prokázána na různých místech těla i u dospělých lidí, hnědá tuková tkáň totiž překáží při zobrazování lidských nádorů – reaguje podobně jako nádory. Když jsme se dověděli, že máme hnědý tuk i v dospělosti, vznikla hned myšlenka, jak to využít v léčbě obezity. Přehled takových možností podává nyní Francesco S. Celi (New England J. Med. 360, 1553, 2009), který shrnuje i tři další články na toto téma. Snad by se mohlo podařit podněcováním činnosti hnědého tuku (pobytem v chladu, cvičením, farmaky?) zbavovat otylé nadváhy. Nebude to snadné, tak jako nejsou snadné dosavadní postupy – s výjimkou bariatrické chirurgie, která ten nadbytečný tuk z těla odstraní.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...