Obchod s žabím masem
Žabí maso je považováno za pochoutku a smažená žabí stehýnka chce mít na talíři stále více lidí. Nejvíce žab se zkonzumuje v Číně a Indonésii, ale v posledních 20 letech trvale stoupá poptávka po žabím mase i v ostatních zemích. Rozšíření obchodu se žábami má za následek jejich vážné ohrožení, ale jak se ukazuje, není to problém jediný. Ohroženy jsou totiž nejen žáby, ale i lidé, kteří je konzumují. Zmrazená stehýnka zbavená kůže a dalších identifikačních znaků jsou pro konzumenta zcela „anonymní“, takže nelze spolehlivě určit druh žáby, ze které maso pochází, a kontrola zdravotní nezávadnosti je prakticky nemožná.
Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) upozorňuje, že žáby mohou být přenašeči nemocí, a přijala určité zásady pro jejich monitorování. Zatím však neexistují závazná pravidla, kterými by se obchod se žábami řídil. V období let 2000 až 2005 bylo jen do Spojených států dovezeno 7 milionů kilogramů žabího masa, což odpovídá více než 28 milionům zvířat. Kontrola žab na tržištích v Los Angeles, San Francisku a New Yorku prokázala velkou promořenost (dvě třetiny vzorků) žabího masa patogenní houbou Batrachochytrium dendrobatidis. Ta způsobuje chytridiomykózu, která je považována za jednu z hlavních příčin klesajícího počtu obojživelníků. U 8 % vzorků byly nalezeny renaviry, viry specifické pro obojživelníky. Existuje podezření, že by choroby mohly být přenosné na člověka. OIE proto hodlá prosadit, aby podléhaly hlášení a členské země každého půl roku podávaly zprávu o stavu těchto nemocí na jejich území (Biological Conservation, DOI: 10.1016/jbiocon.2009.02.007).
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [370,25 kB]