Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Obchod s žabím masem

Ad Vesmír 88, 144, 2009/3
 |  10. 12. 2009
 |  Vesmír 88, 767, 2009/12

Žabí maso je považováno za pochoutku a smažená žabí stehýnka chce mít na talíři stále více lidí. Nejvíce žab se zkonzumuje v Číně a Indonésii, ale v posledních 20 letech trvale stoupá poptávka po žabím mase i v ostatních zemích. Rozšíření obchodu se žábami má za následek jejich vážné ohrožení, ale jak se ukazuje, není to problém jediný. Ohroženy jsou totiž nejen žáby, ale i lidé, kteří je konzumují. Zmrazená stehýnka zbavená kůže a dalších identifikačních znaků jsou pro konzumenta zcela „anonymní“, takže nelze spolehlivě určit druh žáby, ze které maso pochází, a kontrola zdravotní nezávadnosti je prakticky nemožná.

Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) upozorňuje, že žáby mohou být přenašeči nemocí, a přijala určité zásady pro jejich monitorování. Zatím však neexistují závazná pravidla, kterými by se obchod se žábami řídil. V období let 2000 až 2005 bylo jen do Spojených států dovezeno 7 milionů kilogramů žabího masa, což odpovídá více než 28 milionům zvířat. Kontrola žab na tržištích v Los Angeles, San Francisku a New Yorku prokázala velkou promořenost (dvě třetiny vzorků) žabího masa patogenní houbou Batrachochytrium dendrobatidis. Ta způsobuje chytridiomykózu, která je považována za jednu z hlavních příčin klesajícího počtu obojživelníků. U 8 % vzorků byly nalezeny renaviry, viry specifické pro obojživelníky. Existuje podezření, že by choroby mohly být přenosné na člověka. OIE proto hodlá prosadit, aby podléhaly hlášení a členské země každého půl roku podávaly zprávu o stavu těchto nemocí na jejich území (Biological Conservation, DOI: 10.1016/jbiocon.2009.02.007).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Přemýšlej, než začneš kreslit

Přemýšlej, než začneš kreslit

Ondřej Vrtiška  |  4. 12. 2017
Nástup počítačů, geografických informačních systémů a velkých dat proměnil tvorbu map k nepoznání. Přesto stále platí, že bez znalosti základů...
Tajemná „Boží země“ Punt

Tajemná „Boží země“ Punt uzamčeno

Břetislav Vachala  |  4. 12. 2017
Mnoho vzácného zboží starověkého Egypta pocházelo z tajemného Puntu, kam Egypťané pořádali časté obchodní výpravy. Odkud jejich expedice...
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné