Aktuální číslo:

2021/12

Téma měsíce:

Jeskyně

Obchod s žabím masem

Ad Vesmír 88, 144, 2009/3
 |  10. 12. 2009
 |  Vesmír 88, 767, 2009/12

Žabí maso je považováno za pochoutku a smažená žabí stehýnka chce mít na talíři stále více lidí. Nejvíce žab se zkonzumuje v Číně a Indonésii, ale v posledních 20 letech trvale stoupá poptávka po žabím mase i v ostatních zemích. Rozšíření obchodu se žábami má za následek jejich vážné ohrožení, ale jak se ukazuje, není to problém jediný. Ohroženy jsou totiž nejen žáby, ale i lidé, kteří je konzumují. Zmrazená stehýnka zbavená kůže a dalších identifikačních znaků jsou pro konzumenta zcela „anonymní“, takže nelze spolehlivě určit druh žáby, ze které maso pochází, a kontrola zdravotní nezávadnosti je prakticky nemožná.

Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) upozorňuje, že žáby mohou být přenašeči nemocí, a přijala určité zásady pro jejich monitorování. Zatím však neexistují závazná pravidla, kterými by se obchod se žábami řídil. V období let 2000 až 2005 bylo jen do Spojených států dovezeno 7 milionů kilogramů žabího masa, což odpovídá více než 28 milionům zvířat. Kontrola žab na tržištích v Los Angeles, San Francisku a New Yorku prokázala velkou promořenost (dvě třetiny vzorků) žabího masa patogenní houbou Batrachochytrium dendrobatidis. Ta způsobuje chytridiomykózu, která je považována za jednu z hlavních příčin klesajícího počtu obojživelníků. U 8 % vzorků byly nalezeny renaviry, viry specifické pro obojživelníky. Existuje podezření, že by choroby mohly být přenosné na člověka. OIE proto hodlá prosadit, aby podléhaly hlášení a členské země každého půl roku podávaly zprávu o stavu těchto nemocí na jejich území (Biological Conservation, DOI: 10.1016/jbiocon.2009.02.007).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Roboti z laboratoře: malí, ale šikovní

Roboti z laboratoře: malí, ale šikovní

Ondřej Vrtiška  |  6. 12. 2021
Jak dopravit lék na přesné místo v organismu a uvolňovat ho v takovém množství, aby pomáhal bojovat s nemocí a nezatěžoval zbytečně tělo...
České objevy v jeskyni Sulfur

České objevy v jeskyni Sulfur uzamčeno

Marek Audy  |  6. 12. 2021
Zapáchající sirovodík se nedýchá zrovna nejlépe. Je tu horko. Shora na nás prší kyselina sírová nebo rovnou sněží síra. Po pár hodinách v...
Olomoucké výrečkobraní

Olomoucké výrečkobraní uzamčeno

Tomáš Grim  |  6. 12. 2021
Četba je zpravidla bezpečný koníček. Až do chvíle, než se jejím prostřednictvím stanete osobně aktéry detektivního příběhu. Pak vám v žilách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné