Slunéčko Harmonia axyridis a jeho jedy
Zajímavý článek O. Nedvěda se zabývá tím, jak asijské slunéčko Harmonia axyridis dává svou výraznou červenou barvou na vědomí predátorům, že si na něm moc nepochutnají. Slunéčka obsahují ve své hemolymfě četné nechutně hořké a jedovaté látky (Vesmír 83, 632, 2004/11) a predátor, který je jednou ochutnal, nemá již o další ochutnávku zájem. Jedovatou látkou nalezenou v lymfě tohoto slunéčka je alkaloid harmonin (1,17-diaminooktadec-9-en), ale jsou tam i jiné dusíkaté látky, jako jsou pyraziny – 2-isopropyl-3-methoxypyrazin, 2-isobutyl-3-methoxypyrazin, 2-secbutyl-3-methoxypyrazin a 2,5-dimethyl-3-methoxypyrazin. Čím jsou zajímavé? Například tím, že jsou v nepatrném množství přítomny také v kvalitních hroznových vínech a podílejí se na jejich charakteristické chuti a vůni (Journal of Food Science 72, 468, 2007; Vesmír 83, 609, 2004/11). Přítomnost většího množství alkylmethoxypyrazinů je typická pro druh Cabernet Sauvignon a právě na těchto jedovatých substancích závisí, jak kvalitní bude ročník. Pokud jste viděli, jak se vinná réva zpracovává, nejspíš vám neušlo, jaké množství slunéček končí svůj život ve víně, a ani vás nepřekvapí, že rozhodují o kvalitě vína.
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [581,14 kB]