mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

O antibiotikách čtivě a srozumitelně

STUART B. LEVY: Antibiotický paradox. Jak se nesprávným používáním antibiotik ruší jejich léčebná moc, Academia, Praha 2007, přeložil Jiří Schindler, 402 stran, doporučená cena 295 Kč, ISBN 978-80-200-1485-6
 |  13. 3. 2008
 |  Vesmír 87, 201, 2008/3

Kniha Antibiotický paradox je nepochybně jednou z nejlepších, které byly o antibiotikách napsány. Je to knížka populárněvědecká, vyšla v edici Galileo. Odborných knih s tematikou antibiotik bylo napsáno mnohem více, ale vesměs šlo o knihy určené lékařským mikrobiologům. (Nejlepší z nich je podle mého názoru kniha Christophera Walshe „Antibiotics – Actions, Origins, Resistance“, ASM Press, Washington D. C. 2003).

Stuart B. Levy je vynikající americký lékařský mikrobiolog, ale také významný publicista. Proto také jeho kniha nese všechny rysy vysoké odbornosti, vychází z experimentální práce autora i dalších lékařských mikrobiologů, ale přitom je sdělná a čtivá. Má celkem 11 kapitol, z nichž za nejzajímavější pokládám: 4. Antibio tická rezistence: Adaptace a evoluce mikrobů, 6. Antibiotika, zvířata a soubor genů rezistence8. Výhledy: Nové kroky proti hrozícím kalamitám.

Autor uvádí řadu poučných praktických příkladů toho, jak se neodborné užívání anti biotik může nevyplatit. Rezistence bakterií proti antibiotikům trvale narůstá a hrozí obavy ze selhání antibiotické léčby. Tato situace je v knize popsána srozumitelně a bez sklonu k senzaci, Levy prostě upozorňuje na velké nebezpečí nadužívání antibiotik v případech, kdy nejsou nezbytná. Otázek, které si klade, je mnoho. Jednou z nich je, jak bychom při léčbě infekčních onemocnění vystačili bez antibiotik. Je jisté, že se zatím bez nich neobejdeme a že je třeba hledat antibiotika nová, která by byla založena na cílených mechanizmech účinku vycházejících ze znalosti genomiky infekčních mikrobů.

Ačkoli má kniha Antibiotický paradox popularizační charakter, podle mého soudu může být užitečná i pro lékaře, a nejen pro klinické mikrobiology, ale zejména pro lékaře praktické, pro lékaře s jinou než mikrobiologickou odborností či pro studenty mikrobiologie.

Knihu znamenitě a se znalostí věci přeložil významný český lékařský mikrobiolog prof. MUDr. Jiří Schindler, DrSc. Je jen škoda, že nebyla větší péče věnována také fotografiím, z nichž některé jsou nezřetelné, a obrázkům.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Jaroslav Spížek

Prof. RNDr. Jaroslav Spížek, DrSc., (*1935) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Je vědeckým pracovníkem Mikrobiologického ústavu AV ČR, v. v. i., kde se zabývá fyziologií a genetikou aktinomycet a sekundárním metabolismem. Na Přírodovědecké fakultě UK přednáší antibiotika. Je voleným členem American Academy of Microbiology a předsedou grantového výboru evropských mikrobiologických společností (Federation of the European Microbiological Societies – FEMS).

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...