Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Teplomilný obří tučňák

 |  9. 8. 2007
 |  Vesmír 86, 477, 2007/8

Tučňák vysoký 1,5 metru žil před 36 miliony let na pobřeží dnešního Peru, pouhých 14 stupňů jižně od rovníku. Tento tvor, jehož zkamenělé pozůstatky našli pracovníci z Univerzity San Marcos v Limě, dostal vědecký název Icadyptes salasi. Od současných tučňáků se lišil nejen nezvyklou výškou a dlouhým špičatým zobákem, ale i tím, že si zřejmě liboval v dosti teplé vodě. Globální ochlazení, které pokrylo Antarktidu ledovým příkrovem, začalo asi před 34 miliony let, tedy dva miliony let poté, co Icadyptes vyhynul. Icadyptes je dalším velkým vyhynulým tučňákem, jehož fosilie byly objeveny. Zajímavé je především potvrzení faktu, že i tropické končiny (Galapágy, Jižní Amerika, jižní Afrika) byly v chladnějších obdobích osídlovány tučňáky. Nejasné zůstává, jak tito velcí ptáci dokázali regulovat svou teplotu. (Proceedings of the National Academy of Sciences, DOI: 10.1073/pnas.0611099104)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...