Aktuální číslo:

2022/6

Téma měsíce:

200 let G. J. Mendela

K Číňanům na hranolky?

 |  18. 1. 2007
 |  Vesmír 86, 8, 2007/1

Pokud si někdo k „číně“ přeje brambory, vnímáme to jako něco nepatřičného. Čínskou kuchyni si přece odjakživa spojujeme s rýží. Časem by se to ale mohlo změnit. Produkce brambor v Číně neustále roste, Evropu předstihla již v roce 1996. O významu, který Čína bramborám přikládá, svědčí i stále větší objem čínského bramborářského výzkumu. Zatímco v osmdesátých letech 20. století publikovali čínští autoři ročně stěží jednu vědeckou práci, která se zabývala bramborami, v roce 1996 jich bylo třináct, v roce 2002 čtyřicet a za prvních deset měsíců letošního roku již sedmdesát šest. (Trends in Plant Science 2006, 11, 254-260; WOS)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Slavný všude, jen ne u nás

Slavný všude, jen ne u nás

Marek Vácha  |  30. 5. 2022
„Nikdy si nepsal deník a jeho dopisy vrhají na jeho vnitřní život jen málo světla. Jakožto kněz musel být obzvláště obezřelý při vyjádření svých...
Nejstarší Evropanka

Nejstarší Evropanka uzamčenovideo

Ve čtvrtek 14. září 1950 se v lomu pod návrším Zlatý kůň u Berouna chystají k odstřelu vápence. Je určen pro výrobu cementu. Zahřmí výbuch...
Prolévat luteránskou krev

Prolévat luteránskou krev uzamčeno

Petr Vorel  |  30. 5. 2022
Když se řekne „křížová výprava“, vybaví si čtenář nejspíš tažení středověkých rytířů k Božímu hrobu do Palestiny. Anebo zbabělé křižáky, prchající...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné