Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

K Číňanům na hranolky?

 |  18. 1. 2007
 |  Vesmír 86, 8, 2007/1

Pokud si někdo k „číně“ přeje brambory, vnímáme to jako něco nepatřičného. Čínskou kuchyni si přece odjakživa spojujeme s rýží. Časem by se to ale mohlo změnit. Produkce brambor v Číně neustále roste, Evropu předstihla již v roce 1996. O významu, který Čína bramborám přikládá, svědčí i stále větší objem čínského bramborářského výzkumu. Zatímco v osmdesátých letech 20. století publikovali čínští autoři ročně stěží jednu vědeckou práci, která se zabývala bramborami, v roce 1996 jich bylo třináct, v roce 2002 čtyřicet a za prvních deset měsíců letošního roku již sedmdesát šest. (Trends in Plant Science 2006, 11, 254-260; WOS)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...