Aktuální číslo:

2019/3

Téma měsíce:

Klam

K Číňanům na hranolky?

 |  18. 1. 2007
 |  Vesmír 86, 8, 2007/1

Pokud si někdo k „číně“ přeje brambory, vnímáme to jako něco nepatřičného. Čínskou kuchyni si přece odjakživa spojujeme s rýží. Časem by se to ale mohlo změnit. Produkce brambor v Číně neustále roste, Evropu předstihla již v roce 1996. O významu, který Čína bramborám přikládá, svědčí i stále větší objem čínského bramborářského výzkumu. Zatímco v osmdesátých letech 20. století publikovali čínští autoři ročně stěží jednu vědeckou práci, která se zabývala bramborami, v roce 1996 jich bylo třináct, v roce 2002 čtyřicet a za prvních deset měsíců letošního roku již sedmdesát šest. (Trends in Plant Science 2006, 11, 254-260; WOS)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Kompost je mikrobiologické muzeum

Kompost je mikrobiologické muzeum

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2019
Člověk vyrábí spoustu organických látek, které jsou přírodě neznámé a špatně se rozkládají. Mnohé z nich představují nebezpečí – od akutní...
Pozor na zubaře s iluzí

Pozor na zubaře s iluzí

Jan Kremláček  |  4. 3. 2019
Mozek je silný výpočetní nástroj. Zpracovává současně obrovské množství dat ze svého okolí a reaguje na ně tak, aby svému organismu zajistil...
Fantóm rodu archeopteryxov

Fantóm rodu archeopteryxov

Martin Kundrát  |  4. 3. 2019
Vták, alebo plaz? Ani jedno, ani druhé, ale kombinácia oboch. Archeopteryx je opereným plazom! Predznamenal zmeny, ktoré preniesli dinosaurov na...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné