Aktuální číslo:

2021/5

Téma měsíce:

150 let Vesmíru

K Číňanům na hranolky?

 |  18. 1. 2007
 |  Vesmír 86, 8, 2007/1

Pokud si někdo k „číně“ přeje brambory, vnímáme to jako něco nepatřičného. Čínskou kuchyni si přece odjakživa spojujeme s rýží. Časem by se to ale mohlo změnit. Produkce brambor v Číně neustále roste, Evropu předstihla již v roce 1996. O významu, který Čína bramborám přikládá, svědčí i stále větší objem čínského bramborářského výzkumu. Zatímco v osmdesátých letech 20. století publikovali čínští autoři ročně stěží jednu vědeckou práci, která se zabývala bramborami, v roce 1996 jich bylo třináct, v roce 2002 čtyřicet a za prvních deset měsíců letošního roku již sedmdesát šest. (Trends in Plant Science 2006, 11, 254-260; WOS)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Jaké to je být fanouškem

Jaké to je být fanouškem

Dan Bárta  |  3. 5. 2021
Jsem ročník 1969. Poprvé jsem uviděl Vesmír na stole v kuchyni u svého spolužáka z gymplu v půlce osmdesátek. Na mou nejapnou otázku, jestli „jede...
Složitá jednoduchost virů

Složitá jednoduchost virů uzamčeno

Ivan Hirsch, Pavel Plevka  |  3. 5. 2021
Místo tradičního redakčního rozhovoru tentokrát nabízíme dialog virologů dvou generací a odlišných specializací, Ivana Hirsche a Pavla Plevky.
Časy Vesmíru

Časy Vesmíru

Tomáš Hermann  |  3. 5. 2021
První číslo Vesmíru vyšlo 3. května 1871, časopis tedy letošním květnovým číslem slaví 150. narozeniny. Při cestě do jeho historie můžeme za...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné