Chutnou stravou k úzkosti
| 11. 5. 2006Dálněvýchodní kuchyně jsou dnes v módě. Jejich obliba souvisí mimo jiné s ochucováním stravy glutamátem, který byl objeven ve vysoké koncentraci v 1000 let starém vejci v Japonsku. Glutamát se přidává k mnoha potravinám ve vyšších než fyziologických dávkách, aniž se ví, jak vysoká maximální koncentrace je ještě pro zdraví bezpečná. Patří k budivým aminokyselinám a je jedním z neurotransmiterů, který má své vlastní receptory. Zobrazení mozku zdravých dobrovolníků funkční magnetickou rezonancí ukázalo, že glutamát aktivuje inzulární, operkulární a zčásti orbitofrontální mozkovou kůru. Podobná aktivace se zjišťuje při řadě úzkostných poruch.
Vysoké dávky glutamátu se začaly přidávat do konzerv určených pro americké vojáky v bitevní linii po 2. světové válce. Dramatický nárůst počtu nových onemocnění posttraumatickou stresovou poruchou u amerických vojáků bojujících ve Vietnamu ve srovnání s vojáky bojujícími ve 2. světové válce vysvětlují havajští psychiatři S. Bracha a E. B. Chronicle právě konzumem vysokých dávek glutamátu. Přikládají tomu větší význam než rozdílům v psychosociální situaci. Americká armáda proto přestala ochucovat konzervy glutamátem. (CNS Spectrums 11, 14–15, 2006)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [319,27 kB]