Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Chutnou stravou k úzkosti

 |  11. 5. 2006
 |  Vesmír 85, 256, 2006/5

Dálněvýchodní kuchyně jsou dnes v módě. Jejich obliba souvisí mimo jiné s ochucováním stravy glutamátem, který byl objeven ve vysoké koncentraci v 1000 let starém vejci v Japonsku. Glutamát se přidává k mnoha potravinám ve vyšších než fyziologických dávkách, aniž se ví, jak vysoká maximální koncentrace je ještě pro zdraví bezpečná. Patří k budivým aminokyselinám a je jedním z neurotransmiterů, který má své vlastní receptory. Zobrazení mozku zdravých dobrovolníků funkční magnetickou rezonancí ukázalo, že glutamát aktivuje inzulární, operkulární a zčásti orbitofrontální mozkovou kůru. Podobná aktivace se zjišťuje při řadě úzkostných poruch.

Vysoké dávky glutamátu se začaly přidávat do konzerv určených pro americké vojáky v bitevní linii po 2. světové válce. Dramatický nárůst počtu nových onemocnění posttraumatickou stresovou poruchou u amerických vojáků bojujících ve Vietnamu ve srovnání s vojáky bojujícími ve 2. světové válce vysvětlují havajští psychiatři S. Bracha a E. B. Chronicle právě konzumem vysokých dávek glutamátu. Přikládají tomu větší význam než rozdílům v psychosociální situaci. Americká armáda proto přestala ochucovat konzervy glutamátem. (CNS Spectrums 11, 14–15, 2006)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Vinař

Doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc., (*1925–2018) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Vedl psychofarmakologické oddělení Výzkumného ústavu psychiatrického, později se zabýval klinickou psychofarmakologií ve společné laboratoři AV ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nyní pracuje ve své samostatné psychiatrické ambulanci v Praze 8.

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...