Sladká kosmetika pro zhubnutí
| 16. 3. 2006Nadměrná konzumace lékořice vyvolává řadu zdravotních potíží. Mezi nejzávažnější patří poruchy v hospodaření s minerály a vysoký krevní tlak. Může za to kyselina glycyrrhizová, která je sladkým principem lékořice (Vesmír 84, 740, 2005/12) a její aglykon (necukerná část), kyselina glycyrrhetová. Obě látky jsou inhibitory několika enzymů metabolizmu steroidních hormonů. Nejvýznamnější je jejich vliv na dehydrogenázu 11-β hydroxysteroidu – enzym, který chrání některé tkáně před účinkem glukokortikoidů.
Mezi děje, jejichž řízení se glukokortikoidy účastní, patří také lipolýza (odbourávání tuku). Vnímavost tukové tkáně je ale na různých místech těla rozdílná, a tak se stává, že hubnou jenom určité partie těla, nebo dokonce že se tuk stěhuje na nevhodná místa. Možností využít kyselinu glycyrrhetovou k cílenému zvýšení lipolýzy ve vybraných partiích se zabývá současná studie italských endokrinologů z univerzity v Padově. Krém s přídavkem 2,5 % kyseliny glycyrrhetové nanášený po dobu jednoho měsíce způsobil u devíti dobrovolnic místní ztenčení podkožního tuku v oblasti stehen o několik milimetrů. Vyšetření ultrazvukem ukázalo, že se změny týkaly hlavně vrstvy do 18 mm pod povrchem kůže, hlouběji uložené tukové buňky ovlivněny nebyly. Nic pro opravdové tlouštíky. (Steroids 70, 538–542, 2005)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [335,91 kB]