Rychlé a šetrné stanovení obsahu tuků
| 14. 8. 2005Klasická standardní metoda AOAC (Association of Official Analytical Chemists) pro stanovení celkového obsahu tuků v snídaňových obilovinách či podobných potravinářských výrobcích trvá nejméně 10 hodin. Navíc se při ní používají organická rozpouštědla a kyseliny, které se posléze musí pečlivě odstranit, aby neporušily životní prostředí. Možnou náhradou je postup využívající odrazovou spektroskopii v blízké infračervené oblasti, který navrhl kolektiv S. E. Kaysové ze Zemědělské výzkumné služby v Athens v americkém státě Georgia. Vzorky se rozemelou na částečky o průměru menším než 0,5 mm, a pak se spektrometrem NIRSystems 6500 změří jejich odrazová spektra. Pro tuky jsou významná spektrální maxima kolem 1162, 1212, 1728, 1760, 2308 a 2346 nm, která odpovídají změnám vazeb uhlíku s vodíkem. Pro určení celkového obsahu tuků je významné zejména maximum 1212 nm. Z jeho velikosti se dá určit obsah tuků poměrně přesně. Chybu stanovení okolo 20 % zjistili vědci při analýzách 72 výrobků pouze při obsahu tuků nižším než 0,5 %, což jsou ovšem tak malá množství, že se příslušné výrobky smějí označovat jako neobsahující žádný tuk. Stanovení trvá jen 10 minut a je mnohem levnější (nepočítáme-li zakoupení spektrometru) než klasická metoda AOAC. Dalším cílem výzkumu je určovat nejen celkové množství tuku, ale i množství jeho nasycených složek. (Photonics Spectra, 39, 34, 2005/4; Journal of Agricultural and Food Chemistry, březen 2005)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [375,65 kB]