Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kudy k trdlišti

 |  12. 4. 2004
 |  Vesmír 83, 189, 2004/4

Mihule mořské (Petromyzon marinus) se rodí v říčkách a potocích na atlantickém pobřeží Severní Ameriky a jako larvy zde žijí až 17 let. Pak prodělají metamorfózu a odplouvají do Velkých jezer nebo do moře, kde parazitují na rybách. Když mihule dosáhnou pohlavní zralosti, vydají se opět proti proudu. Vybírají si jenom ty vodní toky, které jsou již obývány larvami jejich druhu. Cestu jim ukazují feromony ze skupiny žlučových kyselin a alkoholů – nejdůležitější se jmenuje petromyzonol sulfát. Kilogramová osádka larev uvolňuje do vody okolo čtyřiceti mikrogramů této látky za hodinu. Na místě pak samci, kterým již zcela vyzrály spermie, k sobě přilákají samice pomocí obdobných feromonů, pozměněných na jediném atomu uhlíku. Stejné látky používají i mihule rodu Lampetra žijící na pobřeží Tichého oceánu. (Steroids 68, 297–304, 515–523, 2003)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...