Slunéčko Harmonia axyridis ovlivňuje vlastnosti vína
| 12. 11. 2004Ve vinařském ústavu v kanadském Ontariu se rozhodli vyzkoumat, jak slunéčka mohou ovlivnit chuť a vůni vína, pokud se omylem připletou do hroznů při lisování a jejich extrakt se dostane do moštu před kvašením. Sestavili pokus s asijským slunéčkem Harmonia axyridis, nepůvodním druhem, který byl před několika lety v Severní Americe vypuštěn pro lepší ochranu plodin proti mšicím. Harmonie jsou ovšem velmi agresivní, vytlačují původní druhy, lezou do lidských obydlí a zřejmě je lze často najít také v potravinách. Kanadští výzkumníci vyrobili víno z čistého moštu a z moštu obohaceného jedním slunéčkem na litr nebo deseti slunéčky na litr. Pak nechali zkušené degustátory hodnotit kvalitu.
Jak chuť, tak aroma byly statisticky prokazatelně změněny vyšší koncentrací slunéček v moštu. Dosáhlo se vyšší intenzity aromatických charakteristik označovaných jako arašídová, papriková a chřestová u bílého vína a arašídová, paprikovo-chřestová a zemito-bylinná u vína červeného. Se zvyšováním koncentrace slunéček v moštu naopak klesala intenzita ovocného a květinového aromatu. (American Journal of Enology and Viticulture 55, 153–159, 2004)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [318,41 kB]